• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu
  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu
  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Synthesis of benzoyl esters of beta-amyrin and lupeol and evaluation of their antibiofilm and antidiabetic activities

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (1.707Mb)

Tarih

2022

Yazar

Tamfu, Alfred Ngenge
Munvera, Aristide Mfifen
Botezatu, Andreea Veronica Dediu
Ceylan, Özgür

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Diabetes as well as the enhanced microbial multidrug resistance resulting from biofilm formation, constitutes some of the major health problems around the world. Triterpenoids and their derivatives have been shown to have a great contribution in this domain. A small library of benzoyl esters of lupeol and beta-amyrin was synthesized and their structures were characterized by electronic ionization mass spectrometry (EIMS). Their inhibitory potential on pathogenic bacteria biofilms, as well as their inhibitory action on alpha-amylase and beta-glucosidase activities were evaluated. The mass fragmentation patterns from the EIMS data confirm the success of the reactions. The minimal inhibitory concentrations (MIC) varied from 250 to 1000 mu g/mL in the antimicrobial activities. Biofilm inhibitory potential of the compounds on S. aureus, E. coli and C. albicans were performed at MIC and sub-MIC concentrations and the results showed concentration-dependent inhibition of biofilms. At MIC, the highest biofilm inhibition was exhibited by compound 7 on S. aureus (60.8 +/- 3.2%), compound 3 on E. coli (60.5 +/- 2.8%) and compound 8 on C. albicans (56.9 +/- 2.5%). For all tested compounds, percentage inhibition of violacein production was 100% at MIC except for the starting compounds 1 and 2. At 24.24 mu g/mL the percentage of inhibition varied from 22.9 +/- 1.2% to 42.1 +/- 1.0% for alpha-amylase inhibition and at a concentration of 10 mu g/mL the percentage of inhibition varied from 49.8 +/- 0.3% to 69.3 +/- 1.0% for beta-glucosidase inhibition. The highest inhibition was shown by compounds 7 and 8 on alpha-amylase and beta-glucosidase assays, respectively. The results show that introduction of benzoyl ester groups at C-3 of lupeol and beta-amyrin considerably improves their antibiofilm and antidiabetic poten

Kaynak

RESULTS IN CHEMISTRY

Cilt

2211-7156

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.rechem.2022.100322
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10304

Koleksiyonlar

  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu [33]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.