Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAral, Nihan
dc.contributor.authorBaygar, Taçnur
dc.contributor.authorKaplan, Muammer
dc.date.accessioned2020-11-20T16:35:42Z
dc.date.available2020-11-20T16:35:42Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn1300-1590
dc.identifier.issn2148-3140
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/4864
dc.descriptionWOS: 000440336400003en_US
dc.description.abstractThis study is performed to assess the production and hygiene situation of 25 seafood processing plants (total 10 province) operating in the Aegean and Marmara Regions of Turkey from where the majority of production and export is realised. According to the data obtained in the study, main deficiencies observed in the majority of plants may be given as follows. An important majority of plants lacking of a qualified personnel responsible from hygiene, difficulties originating from lack of knowledge and poor hygiene practices by the workers, absence of monitoring plans for process water quality required by the regulations, air quality in plants is not considered properly, no laboratory in the majority of the plants, poorly established HACCP systems and insufficient hygiene monitoring plans, were the deficiencies observed. The HACCP system is not functioning properly, particularly the desired hygiene standards in process flow are not achieved, because of the insufficient initial capacity of plants. Despite all these deficiencies, particularly in some of the companies with a good reputation and market shares abroad, required hygiene requirements were perfectly met. The results showed that some of the fisheries processing plants in Aegean and Marmara Regions implemented hygiene rules accordingly while some others failed to meet it properly.en_US
dc.description.abstractBu çalışma, Türkiye su ürünleri ihracat ve üretiminin büyük bir kısmını elinde bulunduran Ege ve Marmara Bölgesi’nde su ürünleri işleyen 25 adet tesisin (toplam 10 il) üretim ve hijyen durumlarının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, işletmelerin birçoğunda görülen başlıca olumsuzlukların şu şekilde olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin önemli bir bölümünde hijyenden sorumlu personelin kalifiye eleman olmadığı, hijyen konusunda işçilerin bilgi ve uygulama eksikliklerinden kaynaklanan büyük sıkıntıların yaşandığı, kullanma suyu ile ilgili uygulamaların yönetmeliklere uygun yapılmadığı, işletmelerde havalandırma kontrolü ve temizliğine gerekli önemin verilmediği, işletmelerin birçoğunda faal durumda laboratuvarlarının bulunmadığı, işletmelerin HACCP planlarının yeterince ve doğru yapılandırılmamış olduğu ve hijyen akış planlarının yetersizliği gibi oldukça önem arz eden aksaklıklar görülmüştür. Elde edilen sonuçlardan birisi de işletmeler kuruluş aşamasında yetersiz kapasiteye göre dizayn edilmiş olduklarından HACCP sisteminin işlerliğinde, özellikle de proses akışında istenilen hijyen standartlarının sağlanamaması problemini ortaya çıkarmaktadır. Bu olumsuzlukların yanında, özellikle yurt dışında marka olarak tanınan ve pazar payı olan işletmelerin birkaçında hammadde, ürün, üretim ve personel başta olmak üzere gerekli hijyen şartlarının sağlandığı ve eksiklikler konusunda da gerekli önlemlerin alındığı görülmektedir. Elde edilen bu verilere göre, Ege ve Marmara Bölgesi’nde su ürünleri işleyen işletmelerin hijyen konusunda aynı hassasiyeti göstermedikleri, işletmelerin bir kısmının olması gereken hijyen kurallarını doğru bir şekilde uygulamasına rağmen, bazı işletmelerin yeterli hassasiyeti göstermediği anlaşılmaktadır.
dc.item-language.isoengen_US
dc.publisherEge Univen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSeafood Processing Planten_US
dc.subjectHygieneen_US
dc.subjectQualityen_US
dc.subjectTurkeyen_US
dc.subjectFisheriesen_US
dc.titleCurrent Situation and Hygiene Practices In Seafood Processing Plants in Aegean and Marmara Regionsen_US
dc.item-title.alternativeEge ve Marmara Bölgesi Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Hijyen Uygulamaları
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorAral, Nihan
dc.contributor.institutionauthorBaygar, Taçnur
dc.identifier.volume26en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage105en_US
dc.identifier.endpage110en_US
dc.relation.journalSu Urunleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster