Mikrobiyal Gübre Uygulamasının Tatlı Mısır (Zea mays L. var. saccharata) Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkileri
Abstract
Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli olan besin maddelerini sağlayan inorganik kimyasal gübreler verimi artırırlar ancak bu kimyasalların, bilinçsiz ve aşırı kullanımı insan ve çevre sağlığı açısından olumsuz sonuçlara neden olur. Günümüzde çevre dostu tarım yaklaşımlarından bazıları, bitkilerin besin maddesi alınımını, gelişimini, biyotik ve abiyotik stres koşullarına dayanımını arttıran kök bölgesinde serbest veya simbiyoz yaşayan bakterileri, ekto ve endomikorizaları ve daha birçok faydalı mikroorganizmayı kapsar. Bu araştırma, Endomycorrhiza, Trichoderma spp., Bacillus subtilis ve Bacillus megaterium içeren bir ticari mikrobiyal gübrenin dört farklı doz (0, 2, 4, 8 ml kg-1 tohum) uygulamasının tatlı mısır (Zea mays L. var. saccharata) yetiştiriciliğinde bitki gelişimi ve verim üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tohum çimlenme yüzdesi, bitki boyu, bitki çapı, bitki başına koçan sayısı, ortalama kavuzlu ve kavuzsuz koçan ağırlığı, koçan verimi, koçan boyu, koçan çapı, koçanda sıra sayısı, sırada dane sayısı, toplam suda çözünür kuru madde (TSÇKM) değerleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, mikrobiyal gübre uygulaması dozlarının artışı ile bitki gelişimi, kavuzlu ve kavuzsuz koçan ağırlığı ve veriminin artığını göstermiştir. Ölçülen birçok parametrede 4 ve 8 ml kg-1 tohum dozlarının yakın sonuçlar vermiştir ve daha az kullanım bakımından 4 ml kg-1 tohum dozunun uygun doz olarak önerilebileceği sonucuna varılmıştır. Inorganic chemical fertilizers provided essential elements in plant growth and development increases yield and quality of plants, but their unconscious and extreme usage may cause a serious threat to human health and environment. Today some eco-friendly agricultural approaches includes free or symbiotic bacteria, endo- and ectomycorrhizal fungi and many other useful microscopic organisms in the root zone led to improve nutrient uptake, plant growth and plant tolerance to abiotic and biotic stress. This research was conducted in order to investigate effects of four different dose applications (0, 2, 4, 8 ml kg-1 seed) of commercial microbial fertilizer containing Endomycorrhiza, Trichoderma spp, Bacillus subtilis and Bacillus megaterium on growth and yield of sweet corn (Zea mays L. var. saccharata). The percentage of seed emergence, plant height, plant diameter, ear number per plant, average ear weight with and without husked, ear yield, ear length, ear diameter, number of kernels per row, number of kernels on row and total soluble solid (TSÇKM) were determined. The results showed that plant growth, ear weight with and without husked and yield were increased by application of increasing doses of microbial fertilizer. 4 ml kg-1 seed and 8 ml kg-1 seed doses gave close results in many measured parameters and because of less and economic usage, 4 ml/kg seed dose were determined as advising dose.
Source
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi DergisiVolume
50Issue
1URI
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.424032https://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpjek1ETTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12809/7361