Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzden, Nuray Erkan
dc.contributor.authorÖzden, Özkan
dc.contributor.authorAlakavuk, Didem Üçok
dc.contributor.authorTosun, Ş. Yasemin
dc.contributor.authorVarlık, Candan
dc.contributor.authorBaygar, Taçnur
dc.date.accessioned2020-11-20T17:31:46Z
dc.date.available2020-11-20T17:31:46Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn1307-234X
dc.identifier.issn1307-234X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TmpNek5qWTI
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7622
dc.description.abstractBu çalışmada piyasada satılan karideslerdeki sodium metabisülfit kalıntı miktarını FAO/WHO’ nun belirlediği günlük makul vücuda alınabilir miktarı ile karşılaştırmak ve böylece hali hazırda uygulanan konsantrasyonun halk sağlığını ne düzeyde tehdit ettiği, balıkçının gereksiz yere ne kadar kimyasal kullandığı ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma sırasında İstanbul’da satışa sunulan karideslerde Sodyum metabisülfitin kalıntı analizi yapılmış ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan ürünlerin Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi, Su Ürünleri Yönetmeliği sınır değerlerinin altında kalıntı ihtiva ettiği tespit edilmiş. Bu değer çiğ materyalin yenilebilir kısmında 36.00-350.00 mg/kg, pişmiş materyalin yenilebilir kısmında 8.80-281.23 mg/kg arasında tespit edilirken, haşlanan 36 örnekten sadece ikisinde Sodyum metabisülfitin miktarı limitlerin üzerinde bulunmuştur. Genel olarak ürünlerin güven içinde tüketilebileceği tespit edilirken, koruyucu katkı kullanımındaki eğitim çalışmalarının da hayati önem taşıdığı belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study; total sulphite resude amounts of shrimps sold at the local markets were analyzed to com- pare with the tolerable daily intake amounts published by FAO/WHO and also the study aimed to de- termine how public health got affected by the amounts of chemicals used by retailers. Throughout the study sodium metabisulphide resude analysis of the shrimps sold in Istanbul was determined and evaluated statistically. According to the results of this study, residues of total sulphite in shrimps were determined lower than the limit levels established by Europe Union and Turkish Nutritional Codex and Seafood Regulations. While this value was determined in raw edible material and cooked edible material as 36.00-350.00 mg/kg, 8.80-281.23 mg/kg respectively, sodium metabisulphide residue amounts were found higher than the limit values in only 2 samples of the total 36 samples. The products can be consumed safely according to the results of our study. It is vital to commence educational programs on preservative usage.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSodyum metabisülfiten_US
dc.titleİstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespitien_US
dc.item-title.alternativeDetermination of the total sodium metabisulphide level of shrimps sold in Istanbulen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBaygar, Taçnur
dc.identifier.volume1en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage26en_US
dc.identifier.endpage33en_US
dc.relation.journalJournal of FisheriesSciences.comen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster