Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖkmen, Gülten
dc.contributor.authorTürkcan, Onur
dc.date.accessioned2020-11-20T17:34:31Z
dc.date.available2020-11-20T17:34:31Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TVRRM01ETXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/8073
dc.description.abstractGıda için doğal renklendiriciler, yenilenebilir kaynaklardan yapılmaktadırlar. Renklendiriciler genellikle mikroorganizmalardan ekstrakte edilmektedirler, ancak bitki materyali, böcek, algler, siyanobakteriler ve funguslar gibi diğer kaynaklar da kullanılmaktadır. Karbon ve azot siyanobakterilerde pigmentleri etkileyen en önemli çevresel faktörlerdendir. Glukoz, enerji ve metabolizma düzenleyici bir kaynak olmasının yanı sıra, hücrelerde ki klorofil-a, fikosiyanin, allofikosiyanin ve E-karoten gibi pigment içeriklerini de farklı olarak etkilemektedir. Mevcut araştırmada farklı glukoz konsantrasyonlarının (10- 320 mM) Anabaena sp.'nin klorofil-a, fikosiyanin, allofikosiyanin ve E-karoten içerikleri üzerine etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Maksimum pigment içerikleri 10 mM glukoz konsantrasyonunda saptanmıştır. Ancak, 40 mM’dan yüksek glukoz konsantrasyonlarında, bu türün pigment içerikleri ciddi bir şekilde azaltılmıştır. Anabaena sp. GO10, 60 mM ve daha yüksek glukoz konsantrasyonları tarafından tamamen baskılanmıştır. Bu araştırmada, glukozun, pigment üretimi için karbon kaynağı olarak kullanıldığı gösterilmiştir. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda, siyanobakterilerin pigmentleri üzerine glukozun etkisine yönelik çok az sayıda bilgi bulunmaktadır.en_US
dc.description.abstractNatural colorants for food are made from renewable sources. Most often, the colorants are extracted from microorganisms, but other sources such as plant material, insects, algae, cyanobacteria and fungi are used as well. Carbon and nitrogen are the most significant environmental factors influencing the pigments in cyanobacteria. Glucose, a source of energy and a metabolism regulator, differently affected the pigment contents, chlorophyll-a, phycocyanin, allophycocyanin and E- caroten in the cells. The present study aimed to investigate the effects of various glucose concentrations (10-320 mM) on biomass, chlorophyll-a, phycocyanin, allophycocyanin and E- caroten, of Anabaena sp. The maximum pigment contents were estimated at 10 mM glucose concentration. But, in the high concentrations of glucose are more than 40 mM, biomasses and pigment contents of this strain were severely reduced. Anabaena sp. GO10 was completely supressed by 60 mM and higher glucose concentrations. In this study show that, glucose use as carbon source for pigment production. There has been little information published on glucose applications of Cyanobacteriae pigments.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleAnabaena sp.'nin pigment içerikler üzerine glukozun etkisien_US
dc.item-title.alternativeThe effect of glucose on pigment contents of anabaena sp.en_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume38en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage223en_US
dc.identifier.endpage229en_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster