• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Selenium and mercury balance in sea bream obtained from different living environments in Turkey: a risk assessment for the consumer health

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (227.4Kb)

Tarih

2021

Yazar

Yabanlı, Murat
Tay, Sami

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Yabanli M, Tay S. Selenium and mercury balance in sea bream obtained from different living environments in Turkey: a risk assessment for the consumer health. Environ Sci Pollut Res Int. 2021 Mar 8. doi: 10.1007/s11356-021-13366-y. Epub ahead of print. PMID: 33683585.

Özet

The selenium health benefit value (Se-HBV) is the criterion developed for revealing nutritional values or the risks related to mercury (Hg) toxicity which can emerge in relation to consumption of fish. In this study, the conditions of Se and Hg elements in the muscular tissues of sea bream (Sparus aurata) living in different environments in Mugla province were examined. In addition, a benefit/risk assessment was performed in terms of consumer health with the calculation of Se-HBV. In this context, muscular tissues of sea bream obtained from wild species (WS), offshore marine cages species (OS), and soil ponds species (SS) were dissolved with microwave wet digestion and the concentrations of Se and Hg (mg/kg wet weight) were determined by using inductively coupled plasma mass spectroscopy (ICP-MS). According to the obtained results, the highest mean Se level was determined in SS (0.43 ± 0.02 mg/kg) followed by WS (0.35 ± 0.03 mg/kg) and OS (0.34 ± 0.02 mg/kg). The highest mean Hg concentration was detected in WS (0.09 ± 0.02 mg/kg) followed by OS and SS as 0.05 ± 0.01 mg/kg respectively. As a result of risk assessment conducted with Se-HBV, positive values were determined for each one of three sea bream groups

Kaynak

Environmental Science and Pollution Research

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s11356-021-13366-y
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9022

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2082]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [168]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.