Postmenopozal Dönemdeki Kadınlarda Stres Üriner İnkontinans Tanısında Periüretral Doppler Ultrasonografi’nin Yeri
Abstract
Objectives:Stressurinaryincontinence(SUI)isamajorhealthproblemwhichcausesvariousphysiological,hygienic,andsexualproblems.Ithasbeenclaimedthatperiurethralvascularityisresponsiblefortheperfusionoftheurethrasothatthenormaltensionofurethralmucosacanbemaintainedforpreservedurinarycontinencemechanisms.ThisstudyaimstoevaluatethepredictivevalueofendovaginalperiurethralDopplerultrasonographyintheevaluationofpostmenopausalwomenwithSUI.
Methods:Forty-twomultiparouswomenwereenrolledinthisprospectivestudy(21SUIvs.21control).EndovaginalultrasonographyandperiurethralarteryDopplerstudywereperformedonbothgroups.
Results:TherewerenostatisticallysignificantdifferencebetweenpatientswithSUIandthecontrolgroupregardingsystole/diastole(S/D),resistanceindex(RI),andpulsatilityindex(PI).However,peaksystolicvelocity(PSV)hasbeenfoundtobeincreasedinpatientswithSUI(p=0.04).
Conclusion:IrregularvascularityandhighvascularresistancearegenerallyconsideredtobethemainreasonsthatleadtopoorurethralpressureandeventuallySUI.BeforetreatingSUI,properidentificationbyusingthecorrectmethodsisneeded.TheincreasedPSVshowedusthatamongthesemethods,measuringPSVinendovaginalperiurethralDopplerisaneasyandcost-effectiveway Giriş: Stres üriner inkontinans (SUI) psikolojik, hijyenik ve cinsel sorunlara yol açabildiği bilinen bir sağlık sorundur. Peri-üretral vasküleritenin üretra perfüzyonundan sorumlu olduğu ve bu sayede üretral mukozanın normal geriliminin sürdürülebildiği ve kontinansı sağlayabildiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; stres üriner inkontinansı olan postmenopazal kadınlarda kontrol grubuna göre transvajinal ultrasonografi ile peri-üretral damar doppler çalışmasının inkontinans tanısındaki prediktif değerini araştırmaktır. Materyal ve metod: Bu prospektif çalışmaya 21 kontrol ve 21 postmenopozal SUI’li olmak üzere 42 kadın dahil edildi. Tüm hastalara ve kontrol grubuna endovajinal yolla peri-üretral arteriel doppler ultrasonografi yapılarak elde edilen veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Demografik verileri benzer olan gruplar arasında, stres üriner inkontinansı olanlar ile kontrol grubu arasında periüretral arteriel doppler ultrasonografi ile tespit edilen parametrelerden sistol/diastole (S/D), rezistans indeks (RI) ve pulsatilite indeks (PI) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Sadece pik sistolik velosite (PSV) değerlerinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gözlendi. (p=0,04). Sonuç: İrregüler vaskülarite ve yüksek vasküler rezistansın azalmış üretral basınca neden olarak SUI gelişimine katkıda bulunduğu bilinmektedir. SUI’ nin tedavi edilebilmesi için tanının doğru konulması önemlidir. Endovajinal Doppler ultrasonografi ile periüretral arteriyel PSV’nin değerlendirilmesi kolay ve maliyeti düşük bir alternatif yöntem ortaya çıkmaktadır.
Source
Ege Klinikleri Tıp DergisiVolume
58Issue
1URI
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjMU9UQXpNdz09/postmenopozal-donemdeki-kadinlarda-stres-uriner-inkontinans-tanisinda-periuretral-doppler-ultrasonografi-nin-yeri-https://hdl.handle.net/20.500.12809/9106