dc.contributor.author | Alper, Mehlika | |
dc.contributor.author | Özay, Cennet | |
dc.date.accessioned | 2022-03-03T08:40:58Z | |
dc.date.available | 2022-03-03T08:40:58Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | Alper M, Özay C 2022. Antioxidant Activity and Phenolic Composition of Ethanol Extracts of Momordica charantia and Datura stramonium. KSU J. Agric Nat 25 (1): 1-9. DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.851251. | en_US |
dc.identifier.issn | 2619-9149 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.851251 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12809/9835 | |
dc.description.abstract | Medicinal plants in the world are natural antioxidant sources as they contain some secondary metabolites such as phenolic acids and flavonoids. Therefore, they are used to prevent or treat many diseases in many parts of the world. However, the use of antioxidants in cancer treatment is still controversial. Accordingly, the phenolic composition and antioxidant potential of the ethanol extracts of Momordica charantia L. (Cucurbitaceae) and Datum stramonium L. (Solanaceae), which are used traditionally in Turkey and have cytotoxic potential on human cancer cells, were investigated. The antioxidant assays (DPPH, metal chelating. phosphomolybdenum, and ferric reducing power) were applied 10 the ethanol extracts of the fruits of M. chimintia and the leaves of D. stramonium. The total phenolic and flavonoid contents were determined. The phenolic compounds contained in ethanolic extracts were identified using HPLC method. Fifteen phenolic compounds were identified in the extracts. Caffeic acid was the major constituent in both extracts. The amount of caffeic acid was detected to be 6282.51 and 1.5183.36 mu g g(-1) extract in M. charantia extract and the D. stramonium extracts. respectively. D. stramonium leaf extract showed higher antioxidant activity than M charantia fruit extract and this activity may be associated with high phenolic compound concentrations. Hence, further studies about screening of bioactive compounds from various part of these plants will be a great importance for obtaining of source of novel natural antioxidants. | en_US |
dc.description.abstract | Dünyadaki tıbbi bitkiler, fenolik asitler ve flavonoidler gibi bazı sekonder metabolitler içerdikleri için doğal antioksidan kaynaklarıdır. Bu nedenle dünyanın pek çok yerinde birçok hastalığı önlemek veya tedavi etmek için kullanılmaktadırlar. Bununla birlikte, antioksidanların kanser tedavisinde kullanımı hala tartışmalıdır. Bu doğrultuda, Türkiye'de geleneksel olarak kullanılan ve insan kanser hücreleri üzerinde sitotoksik potansiyele sahip Momordica charantia L. (Cucurbitaceae) ve Datura stramonium L. (Solanaceae) 'un etanol ekstraktlarının fenolik bileşimi ve antioksidan potansiyeli araştırılmıştır. Antioksidan deneyler (DPPH, metal şelatlama, fosfomolibdenyum ve demir indirgeme gücü), M. charantia'nın meyvelerinin ve D. stramonium'un yapraklarının etanolik ekstraktlarına uygulandı. Toplam fenolik ve flavonoid içerikler belirlendi. Etanolik ekstraktlarda bulunan fenolik bileşikler HPLC yöntemi kullanılarak tespit edildi. Ekstraktlarda on beş fenolik bileşik tanımlandı. Kafeik asit, her iki ekstraktta da ana bileşendi. M. charantia ekstraktı ve D. stramonium ekstraktında kafeik asit miktarları sırasıyla 6282.51 ve 15183.36 μg g-1 olarak tespit edildi. D. stramonium yaprak ekstraktı, M. charantia meyve ekstraktından daha yüksek antioksidan aktivite gösterdi ve bu aktivite yüksek fenolik bileşik konsantrasyonları ile bağlantılı olabilir. Bu nedenle, bu bitkilerin çeşitli kısımlarından biyoaktif bileşiklerin taranması ile ilgili daha ileri çalışmalar, yeni doğal antioksidan kaynaklarının elde edilmesi için büyük önem taşıyacaktır. | en_US |
dc.item-language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | KAHRAMANMARAS SUTCU IMAM UNIV REKTORLUGU | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.18016/ksutarimdoga.vi.851251 | en_US |
dc.item-rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Momordica charantia | en_US |
dc.subject | Datura stramonium | en_US |
dc.subject | Antioxidant activity | en_US |
dc.subject | Total phenolic and flavonoid content | en_US |
dc.subject | HPLC | en_US |
dc.subject | Antioksidan aktivite | en_US |
dc.subject | Toplam fenolik ve flavonoid içerik | en_US |
dc.title | Antioxidant Activity and Phenolic Composition of Ethanol Extracts of Momordica charantia and Datura stramonium | en_US |
dc.item-title.alternative | Momordica charantia ve Datura stramonium Etanol Ekstraktlarının Antioksidan Aktivitesi ve Fenolik Kompozisyonu | en_US |
dc.item-type | article | en_US |
dc.contributor.department | MÜ, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-6193-346X | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Alper, Mehlika | |
dc.identifier.volume | 25 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 9 | en_US |
dc.relation.journal | KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |