Yazar "Baygar, Taçnur" için listeleme
-
Afyonkarahisar İlinde Eğitim Gören Lise Öğrencilerinin Balık Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma
Yiğit, Hasan; Baygar, Taçnur; Alparslan, Yunus; Özgür, Emrah Gökay (Bülent Verep, 2020)Bu çalışma Afyonkarahisar ilinde eğitim gören lise öğrencilerinin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre; öğrencilerin et tüketiminde, ilk ... -
Assessment of the effects of sex and harvesting season on lipid and fatty acid composition of Sparidae species
Metin, Cansu; Alparslan, Yunus; Hasanhocaoğlu Yapıcı, Hatice; Ekşi, Zerrin; Baygar, Taçnur (Wiley, 2021)In the present study, the lipid amount and fatty acid profile of different Sparidae species, including gilthead seabream, juvenile gilthead seabream, annular seabream, white seabream, common two-banded seabream were ... -
Combined effect of orange peel essential oil and gelatin coating on the quality and shelf life of shrimps
Alparslan, Yunus; Metin, Cansu; Yapıcı, Hatice H.; Baygar, Taçnur; Günlü, Ali; Baygar, Tuba (M H Schaper Gmbh Co Kg, 2017)Quality and shelf life of deep water pink shrimp (Parapenaeus longirostris Lucas 1846) coated by active edible coatings consisted of gelatin and orange (Citrus sinensis (L.) Osbeck) peel essential oil (OPEO) was determined. ... -
Current Situation and Hygiene Practices In Seafood Processing Plants in Aegean and Marmara Regions
Aral, Nihan; Baygar, Taçnur; Kaplan, Muammer (Ege Univ, 2009)This study is performed to assess the production and hygiene situation of 25 seafood processing plants (total 10 province) operating in the Aegean and Marmara Regions of Turkey from where the majority of production and ... -
Denizel Kaynaklardan Elde Edilen Biyoaktif Maddeler ve Kozmetik Alanında Kullanımı
Metin, Cansu; Baygar, Taçnur (2018)Deniz suyu ve deniz canlıları her zaman insanlara sağlık ve güzellik getirmiştir. Bu canlıların terapötik etkileri çok eski çağlarda keşfedilmiştir. Son yıllarda organik yaşam ve doğal ürünlerin önem kazanmasıyla bu denizel ... -
Effect of Chitosan Film Coating Combined with Orange Peel Essential Oil on the Shelf Life of Deepwater Pink Shrimp
Alparslan, Yunus; Baygar, Taçnur (Springer, 2017)In this study, effect of chitosan films combined with orange (Citrus sinensis (L.) Osbeck) peel essential oil on the shelf life of deepwater pink shrimp (Parapenaeus longirostris Lucas 1846) was aimed. Chitosan (CH) and ... -
Effects of different thawing methods on fatty acid composition of cultured sea bass (Dicentrarchus labrax Linnaeus, 1758)
Metin, Cansu; Alpaslan, Yunus; Ekşi, Zerrin; Baygar, Taçnur (Ege Üniversitesi, 2022)This study aimed to determine the potential changes in the fatty acid composition of frozen cultured sea bass (Dicentrarchus labrax) thawed at different environmental conditions. Sea bass fillets were thawed using four ... -
Effects of Gelatin-Based Edible Films Enriched with Laurel Essential Oil on the Quality of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fillets During Refrigerated Storage
Alparslan, Yunus; Baygar, Tuba; Baygar, Taçnur; Hasanhocaoğlu, Hatice; Metin, Cansu (Faculty Food Technology Biotechnology, 2014)The effects of gelatin films enriched with laurel leaf essential oil on the quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during refrigerated storage at (4 +/- 1) degrees C were examined over a period of 26 days. Fish ... -
Enteromorpha intestinalis’in besinsel kompozisyonunun belirlenmesi ve gıda amaçlı kullanımının tespiti
Metin, Cansu; Baygar, Taçnur (2018)Bu çalışmada Muğla Akyaka Kadın Azmağı'ından toplanan yeşil makroalg Enteromorpha intestinalis'in besinsel kompozisyonunun mevsimsel olarak belirlenmesi ve gıda amaçlı kullanımının tespiti amaçlanmıştır. Ortam koşulları ... -
Extractıon, Characterızatıon And Antımıcrobıal Actıvıty of Hydroxyapatıte From Seabass And Seabream Scale
Alparslan, Yunus; Baygar, Tuba; Baygar, Taçnur (2017)The present study investigates the characterization of hydroxyapatite (HAp) extracted from seabass and seabream scales as by-product. Fish scales obtained from a seafood processing company were used to extract natural HAp ... -
Farklı soslarda 4 °C’de depolanan Gümüşi Havuz Balığı (Carassius gibelio, Bloch 1782) marinatlarının raf ömrünün belirlenmesi
Bu çalışmada, farklı soslarda 4±1°C'de depolanan gümüşi havuz balığı (Carassius gibelio, Bloch 1782) marinatlarının raf ömürlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Marinasyon işlemi % 2,5 sirke ve %10 tuz ile 4±1 ºC'de 72 ... -
GÜNLÜK AĞACI (Liquidambar orientalis) YAPRAKLARINDAN ELDE EDİLEN EKSTRAKTIN KÜLTÜR LEVREĞİNİN (Dicentrarchus labrax) RAF ÖMRÜ VE ET KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ
Bu çalışmada Muğla (Türkiye) ilindeki endemik ağaç türlerinden biri olan günlük ağacı yapraklarından elde edilen ekstraktın, kültür levreğinin kalitesi ve raf ömrü üzerine doğal bir koruyucu olarak etkisinin tespit edilmesi ... -
The Inhibition Effects of Eugenol and Pulegone on Stenotrophomonas maltophilia: an Opportunistic Pathogen
Aerobic, non-fermentative and Gram-negative Stenotrophomonas maltophilia is a multidrug-resistant bacilli that is known to be pathogen for human and animals. S. maltophilia has been isolated from different animal species ... -
İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti
Özden, Nuray Erkan; Özden, Özkan; Alakavuk, Didem Üçok; Tosun, Ş. Yasemin; Varlık, Candan; Baygar, Taçnur (2007)Bu çalışmada piyasada satılan karideslerdeki sodium metabisülfit kalıntı miktarını FAO/WHO’ nun belirlediği günlük makul vücuda alınabilir miktarı ile karşılaştırmak ve böylece hali hazırda uygulanan konsantrasyonun halk ... -
KÖYCEĞİZ LAGÜNÜ’NDEN AVLANAN FARKLI KEFAL (Mugilidae) TÜRLERİNİN DUYUSAL, KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN BELİRLENMESİ
Bu çalışmada, Muğla Köyceğiz Lagünü'ne giren farklı kefal türlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan et kalitesinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca her bir kefal türünün et verimi de belirlenmiştir. Bu ... -
ORTAM ŞARTLARINDA (23 ±4°C) BİRDEN FAZLA UYGULANAN ÇÖZÜNDÜRME İŞLEMİNİN LEVREK BALIĞI (Dicentrarchus labrax, L., 1758)’ NIN ET KALİTESİNE ETKİSİ
Bu çalışmada bütün, iç organları alınmış ve fileto olarak dondurulan (-18 ±2ºC) levrek balığı (Dicentrarchus labrax)' nın ortam şartlarında (23 ±4°C) çözündürülüp tekrar dondurulması şeklinde 6 kez çözündürme ve dondurma ... -
Physicochemical, Microstructural and Thermal Characterization of Chitosan from Blue Crab Shell Waste and Its Bioactivity Characteristics
Metin, Cansu; Alparslan, Yunus; Baygar, Tuba; Baygar, Tacnur (Springer, 2019)The aim of the present study was to characterize the chitosan synthesized from blue crab (Callinectes sapidus, Rathbun, 1986) shell waste and to investigate its physicochemical and microstructural analyses as well as its ... -
Quality assessment of shrimps preserved with orange leaf essential oil incorporated gelatin
Alparslan, Yunus; Yapıcı, Hatice Hasanhocaoğlu; Metin, Cansu; Baygar, Tuba; Günlü, Ali; Baygar, Taçnur (Elsevier, 2016)Assessment of edible gelatin coating solution enriched with essential oil obtained from orange (Citrus sinensis (L) Osbeck) leaves on the quality and shelf life of cold stored deep water pink shrimp (Parapenaeus longirostris ... -
The Role of Gelatin-Based Film Coating Combined with Orange Peel Essential Oil on the Quality of Refrigerated Shrimp
In this study, application of gelatin-based film coating combined with essential oil obtained from orange (Citrus sinensis (L.) Osbeck) peel on the quality of deep-water pink shrimp (Parapenaeus longirostris Lucas 1846) ...