• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Ziraat Fakültesi
  • Bitki Koruma Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Ziraat Fakültesi
  • Bitki Koruma Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Biological Control of Penicillium on Lemon Fruits by Essential Oils of Satureja Species

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (416.6Kb)

Tarih

2022

Yazar

Kordalı, Şaban
Usanmaz Bozhüyük, Ayşe
Komaki, Amanmohammad
İlhan, Gülce
Ercişli, Sezai

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kordali, S., Usanmaz Bozhuyuk, A., Komaki, A. et al. Biological Control of Penicillium on Lemon Fruits by Essential Oils of Satureja Species. Erwerbs-Obstbau (2022). https://doi.org/10.1007/s10341-022-00686-7

Özet

Essential oils obtained from stem plus leaves of six Satureja species (Satureja cilicica, Satureja cuneifolia, Satureja hortensis, Satureja montana, Satureja spicigera, and Satureja thymbra) were tested for their toxicity against nine Penicillium species (Penicillium chrysogenum, Penicillium digitatum, Penicillium expansum, Penicillium italicum, Penicillium sp. 1, Penicillium sp. 2, Penicillium sp. 3, Penicillium sp. 4, and Penicillium sp. 5). All essential oils showed toxicity on nine Penicillium species when applied using three different methods. For this reason, 10, 20, and 30 mu l of essential oils were further evaluated via three different methods: 1) mixed with a medium, 2) evaporation effect, and 3) evaporation effects of oil on packaged lemon fruits. The oils showed inhibitory effects against the growth of Penicillium species at all three concentrations: about 24.10-100% in the mixed (contact phase) and 60.37-100% in the evaporation method. For contact phase and evaporation, the oils of S. cilicica (100%), S. cuneifolia (100%), S. hortensis (100%), S. montana (100%), S. spicigera (100%), and S. thymbra (100%) showed a high level of inhibition. According to the data from this research, essential oils of six Satureja species have the potential to effectively control (inhibit growth) saprophytic fungi such as Penicillium species that infect citrus fruits.

Kaynak

ERWERBS-OBSTBAU

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s10341-022-00686-7
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10032

Koleksiyonlar

  • Bitki Koruma Bölümü Koleksiyonu [16]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.