• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Thermal acclimation capacity and standard metabolism of the Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei (Boone, 1931) at different temperature and salinity combinations

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (2.088Mb)

Tarih

2023

Yazar

Kır, Mehmet
Sunar, Murat Can
Topuz, Mustafa
Sarıipek, Merve

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

olism of the Pacific White Shrimp Litopenaeus Vannamei (Boone, 1931) at Different Temperature and Salinity Combinations." Journal of Thermal Biology 112. doi:10.1016/j.jtherbio.2022.103429.

Özet

In aquatic environments, rising temperatures reduce the oxygen content of the water while increasing the oxygen demand of organisms. In intensive shrimp culture, it is of great importance to know the thermal tolerance of cultured species and their oxygen consumption since this affects the physiological condition. In this study, the thermal tolerance of Litopenaeus vannamei was determined by dynamic and static thermal methodologies at different acclimation temperatures (15, 20, 25, and 30 °C) and salinities (10, 20, and 30 ppt). The oxygen consumption rate (OCR) was also measured to determine the standard metabolic rate (SMR) of shrimp. Acclimation temperature significantly affected the thermal tolerance and SMR of Litopenaeus vannamei (P < 0.01). Salinity had a large effect on SMR (P < 0.01) but did not influence the thermal acclimation of the shrimp (P > 0.01). Litopenaeus vannamei is a species that has high thermal tolerance and can survive at extreme temperatures (CTmin-CTmax: 7.2-41.9 °C) with its large dynamic (988, 992, and 1004 °C2) and static thermal polygon areas (748, 778 and 777 °C2) developed at the above temperature and salinity combinations and resistance zone (1001, 81 and 82 °C2). The optimal temperature range of Litopenaeus vannamei is the 25-30 °C range, where a decrease in standard metabolism is determined with increasing temperature. Given the SMR and optimal temperature range, the results of this study indicate that Litopenaeus vannamei should be cultured at 25-30 °C for effective production.

Kaynak

Journal of Thermal Biology

Cilt

112

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2022.103429
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10472

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu [72]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.