• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

BACTERIAL MICROBIOTA AND CHEMICAL PROPERTIES OF TURKISH TARHANA

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (1.105Mb)

Tarih

2023

Yazar

Ömeroğlu, Esra Ersoy
Can, Özge
Temiz, Şevval Nur
Al, Rabia
Altunbaş, Osman
Yurt, Mediha Nur Zafer

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Omeroglu, E. E., Can, Ö., Temiz, Ş. N., Al, R., Altunbas, O., Soyuįok, A., ... & Sudagidan, M. (2023). BACTERIAL MICROBIOTA AND CHEMICAL PROPERTIES OF TURKISH TARHANA. Journal of microbiology, biotechnology and food sciences, 12(4), e9143-e9143.

Özet

Tarhana is one of the traditional Turkish fermented food and it is served as a soup. In this study, bacterial microbiota and chemical properties (acidity, salt, and moisture content) of tarhana samples (n=96) were examined. The metagenomic analysis revealed that Firmicutes were the dominant phylum and Bacillaceae, Enterococcaceae, Paenibacillaceae, Enterobacteriaceae, and Clostridiaceae were the dominant bacterial families. In the samples, Bacillus, Enterococcus, and Paenibacillus were mostly identified at the genus level. Alpha diversity and evenness showed that sample 30 had the highest diversity collected from İzmir. Principal Coordinate Analysis was used to identify relationships of samples at different taxonomic levels and it was found that most of the samples were closely related at the phylum level. Chemical analysis indicated that the acidity of tarhana samples varied between 5.00% and 42.5%, moisture contents were 4.39–18.66% and salt values were from 0.32% to 6.64%. The results of this study extensively demonstrated the chemical properties and the dominant bacterial communities present in tarhana samples collected from different parts of Türkiye.

Kaynak

Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences

Cilt

12

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.55251/jmbfs.9143
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10555

Koleksiyonlar

  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Koleksiyonu [125]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.