• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Microbiological quality and nutritional values of honey bee pollen

Tarih

2023

Yazar

Çelik, Mehtap
Öncül, Nilgün

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The present study was aimed at examining the microbiological, physicochemical, and antioxidant properties of bee pollen samples collected from beekeepers in western Turkey. The results ranged between 2.24-6.87 log CFU/g, 1.98-3.77 log CFU/g, <1.00-2.51 log CFU/g, 4.19-5.30 log CFU/g, and 1.98-3.74 log MPN/g for total mesophilic aerobic bacteria, yeasts, molds, lactic acid bacteria, and total coliform, respectively. S. aureus was under detectable level. Salmonella spp. and E. coli O157:H7 were not detected in the pollen samples. The mean value of the dry matter, ash, titratable acid, pH, ascorbic acid, total carbohydrate, protein, fat, total phenolic content, FRAP, and TEAC of the bee pollen samples were 76.760%, 1.993%, 3.376%, 4.52, 32.047 mg/100g, 5.394 mg/g, 27.609 mg/g, 5.519%, 4.664 mg GAE/g, 29.644 mu mol Trolox/g, and 1.736 mu mol Trolox/g, respectively. The color values of the tested pollens were 56.923, 7.556, 26.456, 27.604, and 74.138 for L*, a*, b*, C*, and H*, respectively. Although the samples were collected mainly from one province (Mug. la) of the Aegean Region (a geographical region by the Mediterranean Sea), a significant variation in the pollen compositions was observed.

Kaynak

JOURNAL OF FOOD SAFETY AND FOOD QUALITY-ARCHIV FUR LEBENSMITTELHYGIENE

Cilt

73

Sayı

5

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12809/10580

Koleksiyonlar

  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu [16]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.