• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu
  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu
  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

HPLC-DAD Phenolic Composition, Antioxidant, Anticholinesterase, Antidiabetic and Anti-quorum Sensing Properties of Bitter Kola (Garcinia kola) and Kolanut (Cola acuminata)

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (380.0Kb)

Tarih

2023

Yazar

Boudiba, Sameh
Küçükaudın, Selçuk
Tamfu, Alfred Ngenge
Blaise, Kom
Munvera, Aristide Mfifen
Ceylan, Özgür

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

1. Boudiba S, Kucukaydin S, Tamfu AN, Blaise K, Munvera AM, Arab Y, et al.. HPLC-DAD Phenolic Composition, Antioxidant, Anticholinesterase, Antidiabetic and Anti-quorum Sensing Properties of Bitter Kola (Garcinia kola) and Kolanut (Cola acuminata). Pharmacognosy Research 2023;15(2):373–83.

Özet

Background: Eating Cola acuminata and Garcinia cola nuts in African societies symbolizes in socio-cultural hospitality. They stimulate the nervous system, reduce fatigue and sleep. Objectives:To determine the phenolic composition and bioactivities of G. kola and C. acuminata. Materials and Methods: Hydro-ethanol extracts of the nuts were prepared and their phenolic profiles determined using HPLC-DAD. Antioxidant, anticholinesterase, antidiabetic, antimicrobial, antibiofilm and anti-quorum sensing properties were determined. Results:The most abundant phenolic compound was caffeic acid (105.4 +/- 0.75 mg/g) in C. acuminata and myricetin (277.2 +/- 0.90 mg/g) in G. kola. The extracts showed good antioxidant activity in five complementary assays and G. kola was more active than both alpha-tocopherol and BHA standards in the DPPH center dot, CUPRAC and ABTS center dot+ assays while C. acuminata was more active than only the alpha-tocopherol standard in the same assays. Activities were close to those of standards in the beta-Carotene-linoleic acid and metal chelation assays. Both extracts had good inhibition of Butyrylcholinesterase (BChE) and Acetylcholinesterase (AChE) with IC50 values 63.27 +/- 0.98 mg/mL and 94.15 +/- 1.05 mg/mL for C. acuminata and G. kola respectively compared to 5.50 +/- 0.25 mg/mL for galantamine in the AChE assay. In the BChE assay, the inhibitory activity was higher for G. kola (IC50 = 38.66 +/- 0.80 mg/ mL) that the standard galantamine (IC50 = 42.20 +/- 0.48 mg/mL) while that for C. acuminata (IC50 = 87.31 +/- 0.77 mg/mL) was moderate. The extracts inhibited alpha-amylase and alpha-glucosidase with G. kola (IC50=18.43 +/- 0.74 mg/mL) being more active than standard acarbose (IC50=20.52 +/- 0.84 mg/mL in the alpha-glucosidase assay. The nuts could inhibit expression of virulence factors in Chomobacterium violaceum CV12472 by disrupting violacein production and flagellated Pseudomonas aeruginosa PA01 by disrupting swarming motility. Conclusion:The results indicate good nutraceutical potential of both nuts.

Kaynak

PHARMACOGNOSY RESEARCH

Cilt

15

Sayı

2

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12809/10631

Koleksiyonlar

  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu [33]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.