• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Köyceğiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Tıbbi Hizmetler Ve Teknikler Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Köyceğiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Tıbbi Hizmetler Ve Teknikler Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Characterization of Turkish Astragalus honeys according to their phenolic profiles and biological activities with a chemometric approach

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (1.505Mb)

Tarih

2023

Yazar

Küçükaydın, Selçuk
Tel-Çayan, Gülsen
Çayan, Fatih
Taş-Küçükaydın, Meltem
Eroğlu, Büşra
Duru, Mehmet Emin
Öztürk, Mehmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Küçükaydın, S., et al. "Characterization of Turkish Astragalus Honeys According to their Phenolic Profiles and Biological Activities with a Chemometric Approach." Food Bioscience, vol. 53, 2023.

Özet

The genus of Astragalus provides a significant source of pollen and nectar for honeybees. In this study, 37 Astragalus honey samples in 8 different regions from Turkey were investigated for the phenolic compositions and antioxidant, antimicrobial, anti-quorum sensing, anti-inflammatory and enzyme inhibitory (urease, tyrosinase, butyrylcholinesterase (BChE), and acetylcholinesterase (AChE)) activities with chemometric approaches. Seventeen phenolic compounds and organic acids were detected using HPLC-DAD and levulinic, gallic, p-hydroxy benzoic, vanilic and p-coumaric acids were found to be common compounds in all studied Astragalus honey samples. The ET coded Astragalus honey sample from Erzurum showed the best antioxidant activity in DPPH• (IC50: 12.54 ± 0.25 mg/mL), ABTS•+ (IC50: 4.20 ± 0.12 mg/mL) and β-carotene linoleic acid (IC50: 3.85 ± 0.11 mg/mL) assays. Astragalus honey samples studied displayed moderate antimicrobial activity against Candida species, gram-negative and gram-positive bacteria while they showed high quorum sensing inhibition effects. The NB coded Astragalus honey sample from Niğde exhibited the highest anti-inflammatory activity against COX-1 (76.11 ± 0.80%) and COX-2 (55.98 ± 0.93%) enzymes. The studied Astragalus honey samples showed mild enzyme inhibitory activities against AChE, BChE, urease and tyrosinase. The chemometric characterization based on the botanical origin of Astragalus honey samples was determined using principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA).

Kaynak

Food Bioscience

Cilt

53

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102507
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10637

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Tıbbi Hizmetler Ve Teknikler Bölümü Koleksiyonu [19]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.