• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Is the Nutritional Composition of Safflower Oilseed Meal Sufficient for Alternative or Complementary Aqua Feeds-raw Material? Send mail to Yildirim Ö.;

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (1.054Mb)

Tarih

2023

Yazar

Yıldırım, Önder
Çantaş, İsmail Berat

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

YILDIRIM Ö, ÇANTAŞ İ B (2023). Is the Nutritional Composition of Safflower Oilseed Meal Sufficient for Alternative or Complementary Aqua Feeds-raw Material?. Journal of Agricultural Sciences (Tarim Bilimleri Dergisi), 29(3):868-880. DOI: 10.15832/ankutbd.1145841

Özet

Safflower (Carthamus tinctorius L.) is grown in many countries, even in arid regions. Due to its important nutrients, safflower has the potential to be used as raw material for the nutrition of many animals and aquaculture species. For this reason, the objective of this study is to determine crude protein, crude oil, ash, and nitrogen-free extract (NFE) values, as well as amino acid, fatty acid, and mineral values in safflower seed meal. In addition, fish meal, soybean meal, wheat, and canola meal values are compared with safflower seed. On a dry matter basis, the crude protein, crude oil, crude ash, and NFE values were found at 19.42% ±0.32, 8.76% ±0.21, 2.82% ±0.1, and 62.68% ±0.88 respectively. Safflower meal contains significant arginine, histidine, and phenylalanine levels, with C18:2 n-6 being one of the most abundant fatty acids. According to the fatty acid values examined, the total saturated fatty acid values were to be 9.79%; the total monounsaturated fatty acid values are 27.58%; total n-6 PUFA values are 61.49%; total n-3 fatty acid values are 0.55% and total n-3 HUFA values are 0.22% in safflower oilseed meal. The potassium and magnesium content in safflower seed meal is similar to that of soybean meal and fishmeal. Safflower oilseed meal or oil can be used as complementary feedstuff in both marine and freshwater fish feeds. In future studies, observing the balance of essential amino acids and polyunsaturated fatty acids and conducting detailed studies will be effective in closing the gap in this area.

Kaynak

Tarım Bilimleri Dergisi

Cilt

29

Sayı

3

Bağlantı

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2546705
https://hdl.handle.net/20.500.12809/11015

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu [72]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.