• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Influence of omega-3 fatty acid on orthodontic tooth movement in rats: A biochemical, histological, immunohistochemical and gene expression study

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (711.2Kb)

Tarih

2019

Yazar

Öğrenim, Gözde
Cesur, Mine G.
Önal, Tuna
Kara, Murat
Şirin, Fevziye B.
Yalçın, Gizem D.
İnan, Sevinç

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Structured Abstract Objective The aim of this study was to investigate the effects of omega-3 fatty acids on orthodontic tooth movement. Setting and Sample Population For this study, 56 12-week-old adult male Wistar albino rats from the Animal Laboratory at Adnan Menderes University, Faculty of Medicine, were used. Material and Methods Rats were randomly divided into seven groups (n = 8 each): control group (without any treatment), tooth movement groups (three groups of animals with only tooth movement) and omega groups (three groups of animals with tooth movement and omega-3 administration). Omega-3 fatty acids were administered to the rats systemically during the tooth movement period. On the 3rd, 7th and 14th days after the orthodontic tooth movement, the rats were sacrificed and biochemical, histological, immunohistochemical andgene expression examinations were performed. Results On the 14th experimental day, the amount of tooth movement in the omega groups was significantly lower than the tooth movement groups (P = 0.012). Biochemical experimentsshowed that the omega groups had significantly lower total oxidant levels and higher total antioxidant levels compared to the tooth movement group on the 14th experimental day (P = 0.001). The levels of RANKL, IL-6 and IL-1 beta in the omega groups were significantly lower than the tooth movement groups on all experimental days (P < 0.05). Conclusion Systemic administration of omega-3 fatty acids showed antioxidant and antiinflammatory effects and decelerate the orthodontic tooth movement.

Kaynak

Orthodontics & Craniofacial Research

Cilt

22

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.1111/ocr.12253
https://hdl.handle.net/20.500.12809/1107

Koleksiyonlar

  • Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [691]
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2082]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.