• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Quality assessment of shrimps preserved with orange leaf essential oil incorporated gelatin

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (1.498Mb)

Tarih

2016

Yazar

Alparslan, Yunus
Yapıcı, Hatice Hasanhocaoğlu
Metin, Cansu
Baygar, Tuba
Günlü, Ali
Baygar, Taçnur

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Assessment of edible gelatin coating solution enriched with essential oil obtained from orange (Citrus sinensis (L) Osbeck) leaves on the quality and shelf life of cold stored deep water pink shrimp (Parapenaeus longirostris Lucas 1846) was studied. Gelatin (G) and 2% orange leaf essential oil incorporated gelatin (G+OL) solution, which was selected after antimicrobial and antioxidant analysis, were used for coating. Microstructure characterization of the gelatin films was done by Scanning Electron Microscopy. Sensory and melanosis, microbiological [total viable counts (TVC), psychrotrophic bacteria counts (PBC), Enterobacteriaceae (EB)1, chemical [sulphur dioxide (SO2), pH, total volatile base nitrogen (TVB-N), trimethylamine nitrogen (TMA-N), thiobarbituric acid (TBA), peroxide value (PV)] and physical (color) analysis were carried out for control and coated samples and shelf-life was determined throughout the storage period of 14 days. The results indicate that the edible gelatin coating solutions enriched with orange leaf essential oil has noticeable effects on the quality and shelf life of shrimps when compared to control group. It was determined that edible gelatin coating solutions used were effective in all groups particularly on melanosis which may occur in shrimps and edible gelatin coating solutions with orange leaf essential oil preserved the quality of shrimp better. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Kaynak

Lwt-Food Science and Technology

Cilt

72

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.04.066
https://hdl.handle.net/20.500.12809/2357

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu [54]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.