• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Phenolic composition, antioxidant and enzyme inhibitory activities of acetone, methanol and water extracts of Clinopodium vulgare L. subsp vulgare L.

Tarih

2015

Yazar

Sarıkürkcü, Cengiz
Ozer, Mehmet Sabih
Tepe, Bektas
Dilek, Elif
Ceylan, Olcay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The aim of this study is to evaluate the antioxidant and enzyme inhibitory activities of acetone, methanol and water extracts of Clinopodium vulgare L. subsp. vulgare L. as well as its phytochemical composition. Methanol extract was found rich in of phenolic compounds (44.42 mg GAEs/g extract) whereas the highest flavonoid content was determined in the water extract (40.20 mg REs/g extract). Methanol extract was also found rich in protocatechuic acid, (+)-catechin, chlorogenic acid, caffeic acid, ferulic acid, rosmarinic acid and apigenin. Data obtained from the phosphomolybdenum assay was found in correlation with those obtained from total phenolic assay. Methanol extract exhibited the highest activity (374.86 mmol TEs/g extract). In the case of chelating effect assay, acetone extract exhibited the highest activity. As observed in many previously reported studies, water extract exhibited the highest DPPH free radical scavenging activity (81.72 mg TEs/g extract). ABTS cation scavenging assay was resulted in the superiority of methanol extract (51.45 mg TEs/g extract). It also showed the strongest reducing power in CUPRAC and FRAP assays. Acetone extract exhibited remarkable inhibitory activity on acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase and tyrosinase, while the highest a-amylase and a-glucosidase inhibitory activities were exhibited by methanol and water extracts. Total amounts of unsaturated fatty acids were determined as 51.15%. C18:1 omega 9, C18:2 omega 6 and C18:3 omega 3 were determined in considerable quantities (23.93, 6.18 and 5.78%, respectively). (C) 2015 Elsevier B.V. All rights reserved.

Kaynak

Industrial Crops and Products

Cilt

76

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.08.011
https://hdl.handle.net/20.500.12809/2828

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.