• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of scale and skin on chemical and sensory quality of marinated sea bass filets (Dicentrarchus labrax, L. 1758) in sunflower oil during storage at 4 degrees C

Tarih

2013

Yazar

Alparslan, Yunus
Baygar, Tacnur
Hasanhocaoglu, Hatice
Metin, Cansu

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this study, the effects of descaling and skin removal on chemical changes and sensory attributes of marinated sea bass filets (Dicentrarchus labrax) in sunflower oil stored at 4 degrees C were investigated. In terms of overall acceptability, although skinless sea bass fillets reached consumable limit values at the 70th day, scaly and descaled samples did not reach limits even at the end of the 90-day storage. During 90-day storage, (Total Volatile Basic Nitrogen) TVB-N and (Trimethylamine nitrogen) TMA-N values of sea bass fillets were found to be below consumable limits. Thiobarbituric acid (TBA) value reached the consumable limit of 8 mg malonaldehyde/kg at the 56th day for skinned fillets and at the 70th day for descaled fillets. Scaly fillets did not reach the TBA limit during 90-day storage time. According to obtained results, scaly and descaling sea bass fillets were found to be more appropriate for marination in terms of brightness, juiciness, tenderness, acid and salt transition and hygiene. It was detected that descaling has some disadvantages on texture (acid and salt transition) and hygiene of fish. Comparing the scaly and descaled fillets, it was found that scales effect the brightness of brine solution and also cause undesirable colour changes as the scales stick to the fish skin.

Kaynak

Emirates Journal of Food and Agriculture

Cilt

25

Sayı

7

Bağlantı

https://doi.org/10.9755/ejfa.v25i7.12666
https://hdl.handle.net/20.500.12809/3782

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.