• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Carnosine supplementation protects rat brain tissue against ethanol-induced oxidative stress

Tarih

2010

Yazar

Turkcu, Ummuhani Ozel
Bilgihan, Ayse
Biberoglu, Gursel
Caglar, Oznur Mertoglu

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Ethanol causes oxidative stress and tissue damage. The aim of this study was to investigate the effect of antioxidant carnosine on the oxidative stress induced by ethanol in the rat brain tissue. Forty male rats were divided equally into four groups as control, carnosine (CAR), ethanol (EtOH), and ethanol plus carnosine (EtOH + CAR). Rats in the control group (n = 10) were injected intraperitoneally (i.p.) with 0.9% saline; EtOH group (n = 10) with 2 g/kg/day ethanol, CAR group (n = 10) received carnosine at a dose of 1 mg/kg/day and EtOH + CAR group (n = 10) received carnosine (orally) and ethanol (i.p.). All animals were sacrificed using ketamine and brain tissues were removed. Malondialdehyde (MDA), protein carbonyl (PCO) and tissue carnosine levels, and superoxide dismutase (SOD) activities were measured. Endogenous CAR levels in the rat brain tissue specimens were significantly increased in the CAR and EtOH groups when compared to the control animals. MDA and PCO levels in the EtOH group were significantly increased as compared to the other groups (P < 0.05). CAR treatment also decreased MDA levels in the CAR group as compared to the control group. Increased SOD activities were obtained in the EtOH + CAR group as compared to the control (P < 0.05). CAR levels in the rat brain were significantly increased in the CAR, EtOH and CAR + EtOH groups when compared to the control animals. These findings indicated that carnosine may appear as a protective agent against ethanol-induced brain damage.

Kaynak

Molecular and Cellular Biochemistry

Cilt

339

Sayı

1-2

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s11010-009-0369-x
https://hdl.handle.net/20.500.12809/4567

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2082]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.