• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Risk Factors Influencing Tolerance and Clinical Features of Food Protein-induced Allergic Proctocolitis

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text - Article (155.2Kb)

Tarih

2020

Yazar

Buyuktiryaki, Betul
Celik, Ilknur Kulhas
Erdem, Semiha B.
Capanoglu, Murat
Civelek, Ersoy
Guc, Belgin Usta
Can, Demet
Guvenir, Hakan
Cakir, Murat
Misirlioglu, Emine Dibek
Akcal, Omer
Volkan, Burcu
Toyran, Muge
Sag, Elif
Kertel, Alev C.
Ginis, Tayfur
Kocabaş, Can Naci
Orhan, Fazil

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Objective: Continued progress in our understanding of the food protein-induced allergic proctocolitis (FPIAP) will provide the development of diagnostic tests and treatments. We aimed to identify precisely the clinical features and natural course of the disease in a large group of patients. Also, we investigated the predicting risk factors for persistent course since influencing parameters has not yet been established. Methods: Infants who were admitted with rectal bleeding and had a diagnosis of food protein-induced allergic proctocolitis in 5 different allergy or gastroenterology outpatient clinics were enrolled. Clinical features, laboratory tests, and prognosis were evaluated. Risk factors for persistent course were determined by logistic regression analyses. Results: Among the 257 infants, 50.2% (n = 129) were girls and cow's milk (99.2%) was the most common trigger. Twenty-four percent of the patients had multiple food allergies and had more common antibiotic use (41.9% vs 11.8%), atopic dermatitis (21% vs 10.2%), wheezing (11.3% vs 1.5%), colic (33.8% vs 11.2%), and IgE sensitization (50% vs 13.5%) compared to the single-food allergic group (P < 0.001,P = 0.025,P = 0.003,P < 0.001, respectively). In multivariate logistic regression analysis, presence of colic (odds ratio [OR]: 5.128, 95% confidence interval [CI]: 1.926-13.655,P = 0.001), IgE sensitization (OR: 3.964, 95% CI: 1.424-11.034,P = 0.008), and having allergy to multiple foods (OR: 3.679, 95% CI: 1.278-10.593,P = 0.001] were found to be risk factors for continuing disease after 1 year of age. Conclusion: Although most children achieve tolerance at 1 year of age, IgE sensitization, allergy to multiple foods, and presence of colic were risk factors for persistent course and late tolerance. In this context, these children may require more close and extended follow-up.

Kaynak

Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition

Cilt

70

Sayı

5

Bağlantı

https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000002629
https://hdl.handle.net/20.500.12809/484

Koleksiyonlar

  • Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [691]
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2082]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.