• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Occurrence of and Factors Associated With the Presence of Aflatoxin M-1 in Breast Milk of Mothers in Fethiye, Turkey

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text - Article (191.0Kb)

Tarih

2020

Yazar

Karayağız Muslu, Gonca
Ozdemir, Mehmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Aflatoxins comprise a group of mycotoxins that are found in the environment. Exposure to aflatoxins has been reported to cause serious health problems in humans. Since aflatoxin M-1 (AFM(1)) is secreted in breast milk, the exposure of infants to this toxin is an important concern. The aim of this study was to determine the prevalence, levels of, and factors associated with the presence of AFM(1) in breast milk of mothers in Fethiye, Turkey. Breast milk samples were taken from 100 mothers who had given birth over the period of October-November 2017. The AFM(1) content of the samples was determined via enzyme-linked immunosorbent assay. The lowest limit for milk samples in the Ridascreen (R) AFM(1) commercial test kit is 5 ng/L. Because of this, AFM(1) levels below 5 ng/L in the breast milk samples were assessed as negative. Of the breast milk samples tested, 53 were positive. The average AFM(1) amount in the positive samples was 6.36 ng/L (ppt; range 5.10-8.31 ng/L). Mothers who were housewives, lived in damp, humid houses, or ate spices or dried fruits and vegetables had significantly greater prevalence of AFM(1) in their breast milk than those who were employed, did not report dampness or mold in the home, or did not eat spices or dried fruits and vegetables. AFM(1) in breast milk could be an important risk factor for infant health. Informing the public about food safety could reduce the amount of AFM(1) being transferred into breast milk via food channels.

Kaynak

Biological Research For Nursing

Cilt

22

Sayı

3

Bağlantı

https://doi.org/10.1177/1099800420919900
https://hdl.handle.net/20.500.12809/509

Koleksiyonlar

  • Hemşirelik Bölümü Koleksiyonu [38]
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2082]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.