• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Plantago lanceolata as a source of health-beneficial phytochemicals: Phenolics profile and antioxidant capacity

Tarih

2020

Yazar

Bahadori, Mir Babak
Sarıkürkcü, Cengiz
Kocak, Mehmet Sefa
Calapoglu, Mustafa
Uren, Mehmet Cemil
Ceylan, Olcay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Plantain (Plantago) species are traditionally used as food products and folkloric medicines in many countries. This study evaluated the antioxidant effects, phytochemical content, and phenolics profile of Plantago lanceolata (ribwort plantain) as an important herb in Turkey. Five different methods were used to measure the antioxidant activity including beta-carotene bleaching, DPPH radical scavenging, reducing power, metal chelating, and phosphomolybdenum total antioxidant assays. Total content of phenolics and flavonoids were also determined. Profiling of phenolic compounds was done using liquid chromatography-electrospray tandem mass spectrometry. Methanolic extracts showed the highest antiradical and reducing activities. Water extracts had strong beta-carotene bleaching (71% at 0.4 mg/mL) and ferrous ion chelating (95% at 0.25 mg/mL) abilities. Methanol extracts had high antioxidant capacity in the phosphomolybdenum assay (145 mg AAE/g extract). Phenolics profiling showed 28 phenolic acids, flavonoid, and phenylethanoid glycoside compounds. A high amount of verbascoside (94.8 mg/g dry aerial parts of plant) was obtained followed by chlorogenic acid, rosmarinic acid, hesperidin, and hyperoside. Plantago lanceolata has considerable potential for use in new food and pharmaceutical products. Also, it could be regarded as a rich source of verbascoside.

Kaynak

Food Bioscience

Cilt

34

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100536
https://hdl.handle.net/20.500.12809/546

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.