Antıbacterıal And Antıoxıdant Actıvıty of Myrtus Communıs L. Growıng Wıld in Marmarıs
Abstract
Marmaris'in üç farklı bölgesinden toplanan Myrtus (Mersin a¤acı) meyveleri kurutulmuş, ö¤ütülmüş ve sırasıyla, n-heksan, CH2CI2 ve MeOH ile ekstrakte edilmiştir. Elde edilen kurutulmuş, ekstraktlar dört farklı test bakterisine karşı disk difüzyon yöntemi kullanılarak in vitro olarak taranmıştır. Antimikrobiyel test sonuçları inhibisyon zonlarının 7-16 mm çapında oluklarını göstermiştir. S. aureus, M. communis L. örneklerinin tüm konsantrasyonlarına karşı en duyarlı olan bakteri iken, P. aeruginosa ise Yeşil Belde’den toplanan M. communis L. örneklerinin bütün konsantrasyonlarına karşı en dirençli bakteri türü olarak belirlenmiştir. MeOH ekstraktlarının antioksidan aktivitesi, DPPH metodu kullanılarak ölçülmüştür. Bu çalışmada, ilk kez Marmaris’in farklı bölgelerinden toplanan M. communis L. örneklerinin karşılaştırmalı olarak antimikrobiyel ve antioksidan aktiviteleri saptanmıştır. Three myrtus fruit samples collected from different regions of Marmaris were dried, grinded and extracted with n-hexane, CH2Cl2 and MeOH respectively. The extracts of Myrtus communis L. were screened in vitro for their antimicrobial activities using disc diffusion method against four test bacteria. The antimicrobial test results showed that the inhibition zones have been measured between 7 to 16 mm. S. aureus was the most sensitive one to all concentrations of all M. communis L. samples. P. aeruginosa was the most resistant one to all concentrations of M. communis L. sample from Yeflil Belde. The antioxidant activity of MeOH extracts has also been determined by DPPH assay. This is the first report of comparative antimicrobial and antioxidant study for M. communis L. samples collected from different regions from Marmaris/ Mugla/ Turkey.