Toprak pH’sını düşürücü kimi uygulamaların kireçli-alkalin topraklarda yetiştirilen Valensiya portakal çeşidinde verim ve meyve özelliklerine etkisi
Abstract
Araştırmada, Valensiya portakal çeşidinin yetiştirildiği alkali toprakta, toprak pH’sının düşürülmesi amacıyla 2003-2005 döneminde kükürt ve amonyum sülfat uygulamaları yapılmıştır. Bu uygulamaların toprakta pH değişimi, bitki gelişimi ve meyve verim ve özelliklerine etkileri incelenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, elementel kükürt uygulamasının, toprak pH’sının düşürülmesinde etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Toprak tuzluluğu kükürt uygulaması ile artmıştır. İstatistik anlamda önemli olmamakla birlikte kükürt, meyve suyu C vitamini miktarını kontrole göre arttırmıştır. In the experiment, sulphur and ammonium sulphate applications were carried out to decrease high soil pH during 2003-2005 period in orange cv. valencia. The effects of applications on the soil pH, plant growth, fruit and yield were investigated. Over all evaluations, it was seen that elemental sulphur was effective a method to reduce soil pH. Total salinity of the soil was increased by sulphur. Sulphur applications on fruit quality was found statisticaly non significant; however vitamin C content of fruit juice increase by the sulphur treatments.