Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGenç, Tuncer Okan
dc.contributor.authorİnanan, Burak Evren
dc.contributor.authorYabanlı, Murat
dc.contributor.authorYılmaz, Fevzi
dc.date.accessioned2020-11-20T17:32:03Z
dc.date.available2020-11-20T17:32:03Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TVRnNE1UWTVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7680
dc.description.abstractBu çalışmada, model bir balık türü olabilen Japon balığının (Carassius auratus Linnaeus, 1758) karaciğer ve kas dokusundaki, yem ve su kaynaklı bor birikiminin dağılımı incelenmiştir. Her bir uygulama için her bir akvaryuma 12 adet balık örneği konulmuştur. Uygulamalarda, akvaryum gruplarının suyuna belirli oranlarda (1 mg/L, 10 mg/L ve 20 mg/L) borik asit ve borik asit emdirilmesi ile elde edilen yemlerden (1 mg/kg, 5 mg/kg ve 10 mg/kg) verilmiştir. Dokulardaki bor birikimi mikrodalga yaş yakma ve indüktif olarak eşleştirilmiş kütle spektroskopisi (ICP-MS) tekniği ile belirlenmiştir. Japon balıklarının farklı dokularında incelenen maksimum bor birikimi 20mg/L sulandırılmış borik asit uygulamasında karaciğer dokusunda 1,78±0,02 mg/kg olarak tespit edilmiştir. 1 mg/kg yem uygulamasında kas dokusunda ise herhangi bir bor birikiminin olmadığı gözlemlenmiştir. Borlu su grupları için Transfer faktör (TF) değeri en düşük dozda en yüksek oranda iken doz miktarı arttıkça TF değeri azalmış ve 0,1’e yakın bir sabitlik göstermiştir. Bor ilaveli yem kullanılan deney gruplarında ise TF değeri en düşük dozda (1 mg/kg) 0 iken yemde kullanılan borun miktarı arttıkça (5 mg/kg) TF değerinin 0,06’ya çıktığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada ortaya konulan iki önemli tespit; bor birikiminde karaciğer hedef organlardan biri iken, kas dokusunun bor birikimi açısından hedef organ olmadığı ve yem ile alınan borun dokularda birikim oranının düşük olmasıdır.en_US
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the water-borne and food-borne boron accumulation in the liver and muscle tissues of Gold Fish (Carassius auratus Linnaeus, 1758). For each treatment, 12 individuals were. The water-borne boron treatments were applied as boron acid concentration of 1 mg/L, 10 mg/L and 20 mg/L in the aquarium water, while the food-borne boron treatments were prepared food contained the defined levels of boron (1 mg/kg, 5 mg/kg and 10 mg/kg) as boric acid. The boron levels in the tissues were determined by an ICP-MS procedure. The maximum boron concentration was found in the 20mg/L water borne boron treatment in the liver tissue (1.78± 0.02 mg/kg). In the water-borne boron treatments, the maximum Transfer Factor (TF) was found in the 20mg/L boron concentration, and TF values were increased when the boron concentrations were decreasing. In the 1 mg/kg food-borne boron treatment, TF was found as 0, and increasing concentration of boron in the food caused an increase in TF reached about 0.06. This study suggested that the target organ for boron accumulation is the liver rather than the muscles and the accumulation of food-borne boron is lower when comparing water-borne boron.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleJapon Balığı (Carassius auratus Linnaeus, 1758) Dokularında Bor Akümülasyonuen_US
dc.item-title.alternativeThe Aggregation of Boron on the Tissues of Gold Fish (Carassius auratus Linnaeus, 1758)en_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage498en_US
dc.identifier.endpage503en_US
dc.relation.journalTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster