Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaya, Tutku
dc.contributor.authorTuna, Atilla Levent
dc.date.accessioned2020-11-20T17:32:20Z
dc.date.available2020-11-20T17:32:20Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2148-2306
dc.identifier.issn2528-858X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.19159/tutad.437474
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpBNE9EazVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7730
dc.description.abstractBu çalışmada; İzmir ili Buca, Bornova ve Karşıyaka halk pazarlarından rastgele toplanan toplam 42 adet meyve ve sebze [Asma yaprağı (Vitis vinifera), çilek (Fragaria ananassa), domates (Solanum lycopersicum), kiraz (Prunus avium), şeftali (Prunus persica), kabak (Cucurbita pepo), patlıcan (Solanum melongena), hıyar (Cucumis sativus), üzüm (Vitis vinifera), biber (Capsicum annuum), patates (Solanum tuberosum), portakal (Citrus sinensis), nar (Punica granatum) ve limon (Citrus limon)] örneğinde yaygın olarak bulunan pestisit kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. Numuneler; QuEChERS yöntemi ile ekstrakte edilmiş, LC-MS/MS ve GC/MS cihazlarında pestisit etken maddeleri belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; bulunan kalıntı miktarları Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği maksimum kalıntı miktarı (Maximum residue levels, MRL)’na göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, asma yaprağında bir fungisit türevi olan boscalid ve dimethomorph çok yüksek değerlerde çıkarken, myclobutanil ve penconazole sınır değere yakın çıkmıştır. Portakalda bir insektisit olan fenvalarate ve esfenvalarate türevleri yüksek değerlerde çıkmıştır. Limonda ise insektisit olan chlorpyrifos, cypermethrin ve pyriproxyfen türevleri yüksek değerlerde gözlenip, fenvalarate ve esfenvalarate türevleri ise sınır değerlere yakın bulunmuştur. Diğer numunelerde pestisit değerleri limit düzeylerin altında kalmış, hatta gözlenmemiştir. İncelenen 42 örneğin 35 adedinde limit düzeylerin üzerinde pestisit kalıntısı bulunmamıştır.en_US
dc.description.abstractIn this study, the total pesticide residue levels of 42 fruit and vegetable samples (grape leaves (Vitis vinifera), strawberry (Fragaria ananassa), tomato (Solanum lycopersicum), cherry (Prunus avium), peach (Prunus persica), zucchini (Cucurbita pepo), eggplant (Solanum melongena), cucumber (Cucumis sativus), grape (Vitis vinifera), pepper (Capsicum annuum), potato (Solanum tuberosum), orange (Citrus sinensis), pomegranate (Punica granatum) and lemon (Citrus limon) collected from Buca, Bornova and Karşıyaka farmers markets in İzmir province were investigated. The samples were extracted with QuEChERS method, and pesticide active substances were determined in LC-MS / MS and GC / MS instruments. According to the analysis results, the residue levels were evaluated according to Turkish Food Codex and EU MRLs. According to the results obtained, while boscalid and dimethomorph, a fungicide derivative in the grapevine leaf, were at very high values, the myclobutanil and penconazole were close to the limit values. Fenvalarate and esfenvalarate derivatives, which are insecticides in orange, were at high values. In lemon, insecticides chlorpyrifos, cypermethrin and pyriproxyfen were observed at high values, while fenvalarate and esfenvalarate were found near to border values. In other samples, pesticide values remained below the limit levels and were not even observed. There were no pesticide residues on 35 of the 42 samples examined.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleİzmir İlindeki Üç Halk Pazarından Alınan Meyve ve Sebze Örneklerindeki Pestisit Kalıntı Miktarının Araştırılmasıen_US
dc.item-title.alternativeInvestigation of Pesticide Residue Levels in Fruit and Vegetables Collected from Three Farmers Market in İzmir Provinceen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiyeen_US
dc.identifier.doi10.19159/tutad.437474
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage32en_US
dc.identifier.endpage38en_US
dc.relation.journalTürkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster