Kanola küspesinin melek balığının (Pterophyllum scalare lichtenstein 1823) büyüme, somatik indeksler ve vücut kompozisyonuna etkileri
Özet
Çalışmada balık unu yerine farklı oranlarda kanola küspesi ilavesinin melek balığı yavrularının (P. scalare) büyüme, yem değerlendirme, somatik indeksler ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Melek balığının besin ihtiyaçlarına göre izonitrojenik (%44 protein) ve izokalorik (3500 kcal/kg) 6 deneme yemi formüle edilmiştir. Kontrol yemindeki balık unu proteini yerine (%45,52) yemlere %0, %8, %16, %24, %32, %40 kanola küspesi ilave edilmi?tir. 450 adet melek balığı 6 deneysel gruba 3 tekerrürlü olarak dağıtılmıştır. Denemenin sonunda en iyi ağırlık artışı ve spesifik büyümenin kontrol grubu ve %8 kanola küspesi yemlerinde bulunduğu görülmüştür. %8’ den daha fazla kanola küspesi ilave edildiğinde bu değerler önemli düzeyde düşmüştür (P<0,05). Kanola küspesi ilavesi %16 düzeyini geçtiğinde yem değerlendirme oranında (FCR) önemli düzeyde kötüleşme olmuştur (P<0,05). Yaşama oranı %89,33 ile %94,67 arasında değişmiş, farklılık önemli bulunmamıştır (P>0,05). Hepatosomatik indeks (HS?) ve viscerosomatik indeks (VS?) değerleri sırasıyla 1,61±0,13-2,03±0,18 ve 7,88±0,50-8,46±0,36 arasında bulunmuş ve farklılık önemli olmamıştır (P>0,05). Kanola küspesinin ilavesi arttıkça, balık eti ham protein ve ham yağ içeriğinde azalma eğilimi meydana gelmiştir (P>0,05) . Sonuç olarak melek balığı yavru yemlerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmaksızın balık unu proteininin %16’sı yerine kanola küspesinin ilavesi önerilebilir. In this study, effects of substituting different levels of canola meal for fish meal on growth, feed conversion ratio (FCR), somatic indices and body compositions of the angel fish fries were determined. Isocaloric (3500 kcal/kg digestible energy) and isonitrogenic (44% crude protein) six experimental diets were formulated to meet the nutrient requirements of angel fish. Canola meal was substituted as rates of 0%, 8%, 16%, 24%, 32% and 40% dietary crude proteins of fish meal (45.52%) in control diet. Four hundred fifty angel fish were distributed to six experimental groups with three replicates. The experimental results showed that the best weight gain and specific grow rate were found for control and 8% canola meal diets. These criterions were reduced (P< 0.05) after 8% canola meal replacement levels. FCR were significantly (P< 0.05) deteriorated after 16% canola meal replacement levels. Survival rate ranged between 89.33 and 94.67%, and differences were not significant (P> 0.05). With no significant differences, hepatosomatic indices (HSI) and viscerosomatic indices (VSI) values varied from 1.61± 0.13 to 2.03± 0.18 and 7.88 ± 0.50 to 8.46± 0.36, respectively. Increasing replacement rates of canola meal were tended to decrease crude protein and crude fat contents of fish (P> 0.05). As a conclusion, it was suggested that the canola meal can replace up to 16% of dietary fish meal protein without adverse effects in angel fish fry diets.