Muğla Merkez Köylerinde yaşayan 6-15 yaş okul çocuklarında beslenme alışkanlıkları, kilo fazlalığı ve obezite prevalansı
Abstract
Obezite, tüm ırk veya etnik gruplarda ve her yaşta görülen toplumsal bir sağlık problemidir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası tanımları kullanarak Muğla’nın mer-kez köyleri ilköğretim okullarında okuyan 6-15 yaş grubu okul çocuklarının beslenme alışkanlıklarını, kilo fazlalığı ve obezite prevalansını belirlemek ve diğer ülke çalış-maları ile karşılaştırmaktır. Bu çalışma, Muğla ili merkez köyleri ilköğretim okullarında bu yönde yapılan ilk araştırma özelliğindedir. Bu çalışmada, Muğla’nın merkez köylerinde yaşayan 6-15 yaş arasındaki toplam 1170 (564 kız, 606 erkek) okul çocuğunda beslenme alışkanlıkları ve obezite prevalansı araştırıldı. Bu amaçla, 9 köy ilköğretim okulundaki top lam 1492 öğrenciden 1170’inin (tüm evrenin %78,2’si) vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçüldü, yaş, cinsiyet ve beslenme alışkanlıkları anket yapılarak belirlendi. Sonuçlar, tüm öğrencilerin %17,0’inin fazla kilolu ve %7,1’inin ise obez olduğunu gösterdi. Cinsiyete göre kız öğrencilerin %18,1’inin fazla kilolu, %6,6’ının obez, erkek öğrencilerin ise %16,0’ının fazla kilolu, %7,6’sının obez olduğu belirlendi. Televizyon seyretme ile bir şeyler atıştırmak arasında istatistiksel bakımdan önemli ilişki (p<0,001) gözlendi. Kız çocukları ile karşılaştırıldığında erkek çocuklardaki obezite oranı istatistiksel olarak anlamlı (p>0,05) değildi. En yüksek obezite oranı erkek öğrencilerde 10 (%26,1), kız öğrencilerde ise 11 yaş grubunda (%24,3) görüldü. Anne-baba obezitesi ile ço-cuk obezitesi arasında pozitif bir ilişki gözlendi. Beslenme alışkanlıkları açısından; kahvaltıda ve öğle-akşam bal ve etsiz sebze yiyenlerle yemeyenler arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulundu (p<0,05 ve p<0,01, sırasıyla). The aim of this study is to determine the eating habits and prevalence of overweight and obesity in the 6-15 age group school children attending primary school in the villages of Muğla Center and compare it with studies of other countries. In this study, eating habits and obesity prevalence in 1170 (564 girls, 606 boys) children, aged 6-15 years living in the villages of Muğla (Center) were studied. With this purpose, the weight, height, age, sex and eating habits of 1170 (78.2% of the whole group) out of 1497 students in 9 village primary schools, were determined by a questionnaire. Results showed that, of all the students, 17.1% were overweight and that 7.1% were obese. It was determi-ned that 18.1% of all girl students were overweight, 6.6% of all girl students were obese; of the boy students, 16.0% were overweight and 7.6% were obese. An important relation was observed between watching TV and snacking (p< 0.001). The prevalence of obesity in boys when compared with that of girls was not statistically significant (p> 0.05). The highest obesity rate in boy students was observed in 10 year-old group (26.1%). The highest obesity rate in girl students was observed in 11 year-old group (24.3%). There was a positive relationship between parents& #8217; and children& #8217; s obesity. In terms of eating habits, statistically significant difference was found between those who ate honey and vegetable meal without meat at breakfast, lunch and dinner those who didn& #8217; t (p< 0.05 and p< 0.01, respectively).