Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTuna, Atilla Levent
dc.contributor.authorYıldıztekin, Mahmut
dc.contributor.authorKöşkeroğlu, Sultan
dc.contributor.authorYokaş, İbrahim
dc.date.accessioned2020-11-20T17:50:22Z
dc.date.available2020-11-20T17:50:22Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2148-2306
dc.identifier.issn2528-858X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpNeE56WTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/8491
dc.description.abstractSera koşullarında yürütülen bu çalışmada, tuz stresi altındaki domates bitkisinde (Lycopersicon esculentumMill.)antioksidatif sistem, prolin, relatif su kapsamı (RSK, %), membran geçirgenliği (MG, %) ve kuru madde (KM, %) üzerine potasyum (K) ve kalsiyum (Ca) bileşiklerinin etkileri araştırılmıştır. Tuz; NaCl formunda 3 ayrı konsantrasyonda (50, 100 ve 150 mM), K ve Ca ise 20 mM konsantrasyonlarında uygulanmıştır. Domates bitkisine tuz ile ilave olarak verilen potasyum ve kalsiyumlu bileşikler antioksidatif sistemi regüle etmiş, tuzun arttırdığı lipit peroksidasyonu düşürmüş ve tuzun olumsuz etkilerini azaltarak RSK, MG ve KM üzerinde iyileştirici etkiler yapmıştır. Tuz stresi altında yetiştirilen domates bitkisine uygulanan Ca ve K'lu bileşiklerin, stres etkilerini hafifleterek bitkinin gelişimini destekleyebileceği yargısına varılmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this study which was conducted under greenhouse conditions, the impacts of calcium and potassium compounds on the % DM (dry matter) and % EC (electrical conductivity), % RWC (relative water content), and proline, antioxidative system in tomato plant (Lycopersicon esculentum Mill.) under salt stress were investigated. Three different concentrations of salt (50, 100 and 150 mM as NaCl) and potassium and calcium (20 mM as KNO3and CaNO3) were applied. The compounds of Ca and K which were given in tomato plants in addition to salt, were regulated to antioxidative system, decreased lipid peroxidation increasing with salt and ameliorated RWC%, EC% and DM% by reducing the detrimental effects of salt. Based on these results, it was concluded that Ca and K compounds applied to tomato plant grown under salt stress, supported plant growth and mitigated stress effects.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleTuz Etkisi Altındaki Domates Bitkisinde Potasyum ve Kalsiyum Antioksidatif Sistemi Etkiler mi?en_US
dc.item-title.alternativeDoes Potassium and Calcium Affect the Antioxidative System of Tomato Plant Under Salt Effect?en_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Köyceğiz Meslek Yüksekokulu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü, Muğla, TÜRKİYE; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ortaca Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Muğla, TÜRKİYEen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage71en_US
dc.identifier.endpage78en_US
dc.relation.journalTürkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster