• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ortaca Meslek Yüksekokulu
  • Su Ürünleri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ortaca Meslek Yüksekokulu
  • Su Ürünleri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of dietary propolis on growth, body composition, and serum biochemistry of juvenile sea bream (Sparus aurata)

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (328.1Kb)

Tarih

2021

Yazar

Kaplan, Çağlayan
Erdoğan, Fatime

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kaplan Ç, Erdoğan F. Effect of dietary propolis on growth, body composition, and serum biochemistry of juvenile sea bream (sparus aurata). Aquac Int 2021.

Özet

This study was conducted to investigate the effect of propolis on the growth, body composition, and serum biochemistry of juvenile sea bream (Sparus aurata). Propolis was added to a commercial sea bream feed (45.51% protein, 17.12 lipid %) at (control) 0 (P0), 1.25 (P1.25), 2.5 (P2.5), 5 (P5), 10 (P10), and 20 (P20) g kg−1. The trial used three replicates of 50 fish (ca 12 g initial weight) in 400-L polyester tanks for each feed treatment, with feeding being done twice daily (09:00 and 17:00) by hand to satiation for 10 weeks. Specific growth rate (SGR) and weight gain (WG) varied quadratically with propolis concentration, with maxima at 3.68 g kg−1. Feed conversion ratio (FCR) and protein efficiency ratio (PER) were not affected by feed treatments (P > 0.05). When body composition was examined at the end of the trial, there were no significant differences between treatment groups in percentage dry matter and lipid, but the highest protein was recorded for group P10 (P < 0.05). Propolis supplementation to the diets showed no effects on glucose (GLU), alkaline phosphatase (ALP), alanine aminotransferase (ALT), and aspartate aminotransferase (AST) in the serum. When the serum biochemical parameters such as total protein (TP), triglyceride (TRIG), and cholesterol (CHOL) were examined, the lowest values were found in the P20 group, while no significant difference was found with the other groups (P > 0.05). The study findings indicated that propolis does not decrease growth rates except at high levels.

Kaynak

Aquaculture International

Bağlantı

https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-020-00642-w
https://hdl.handle.net/20.500.12809/8949

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Su Ürünleri Bölümü Koleksiyonu [16]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.