Afyonkarahisar İlinde Eğitim Gören Lise Öğrencilerinin Balık Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma
Citation
Yiğit, H., Baygar, T., Alparslan, Y. & Özgür, E.G. (2020). Afyonkarahisar İlinde Eğitim Gören Lise Öğrencilerinin Balık Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma. Anadolu Çev. ve Hay. Dergisi, 5(2), 205-211Abstract
Bu çalışma Afyonkarahisar ilinde eğitim gören lise öğrencilerinin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre; öğrencilerin et tüketiminde, ilk tercihlerinin kırmızı et (%64,43), ikinci tercihlerinin tavuk eti (%61,24), üçüncü tercihlerinin ise balık eti (%22,82) olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin %90,10’u balık tüketirken, %9,90’nı tüketmediklerini belirtmişlerdir. Balık tüketen öğrencilerin %34,64’ü haftada bir kez ve %7,45’i ise haftada bir defadan fazla tükettiklerini bildirmişlerdir. Öğrenciler en çok hamsi balığını tüketirken, sardalya balığını ise hiç tüketmedikleri anlaşılmıştır. Hiç balık yemeyen öğrencilerin %50’si kokusundan dolayı tüketmezken, %57,73’ü ise sağlıklı ve dengeli beslenmek için balık etini tükettiğini bildirmişlerdir. Öğrencilerin balığı daha çok taze (%95,65) veya dondurulmuş (% 6,33) olarak tükettikleri belirlenmiştir. Balık pişirme yöntemi olarak, ilk tercihin kızartma (%86,41) ve ikinci tercihin ise ızgara (%31,84) olduğu tespit edilmiştir. Su ürünleri temin yerleri olarak, daha çok %67,97 ile semt (halk) pazarı ve %24,95 ile balıkçı dükkânı/seyyar satıcısı (mahalle balıkçısı) tercih edildiği saptanmıştır. Kişi başı yıllık ortalama balık tüketim miktarı 7,35 kg olarak hesaplanmıştır. Bu sonucun dünya ortalamasının oldukça altında olmasına rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde olması umut verici olarak görülmektedir This study was carried out in order to reveal the habits and preferences of seafood consumption of high school students studying in Afyonkarahisar province. According to the survey results; it has been determined that, in the meat consumption of the students, the first choice was red meat (64.43%), the second choice was chicken meat (61.24%), and the third choice was fish meat (22.82%). While 90.10% of the students consumed fish, 9.90% stated that they did not consume it. Of the students who consumed fish, 34.64% reported consuming it once a week and 7.45% reported consuming it more than once a week. While the students consumed the most anchovy fish, it was understood that they did not consume sardine fish at all. Fifty percent of the students who do not eat fish do not consume because of their smell, while 57.73% reported that they consume fish meat for a healthy and balanced diet. It has been determined that students consumed more fish as fresh (95.65 %) or frozen (6.33%). As a method of cooking fish, it has been determined; that the first choice was fried (86.41%) and the second choice was grill (31.84%). It has been determined that 67.97% preferred the local (public) marketplace and 24.95% preferred the local fisherman's shop/peddler (local fisherman's) as fisheries supply locations. The average yearly fish consumption per capita was calculated as 7.35 kg. Although this result is well below the world average, the fact that it is above the Turkey average is seen as promising