• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The screening of Digitalis ferruginea L. subsp. ferruginea for toxic capacities, phenolic constituents, antioxidant properties, mineral elements and proximate analysis

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full Text (722.6Kb)

Tarih

2021

Yazar

Kaska, Arzu
Deniz, Nahide
Çiçek, Mehmet
Mammadov, Ramazan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kaska, A., Deniz, N., Çiçek, M., & Mammadov, R.. (2021). The screening of Digitalis ferruginea L. subsp. ferruginea for toxic capacities, phenolic constituents, antioxidant properties, mineral elements and proximate analysis. Food Science and Technology, 41(2), 505–512. http://doi.org/10.1590/fst.08620

Özet

The present study outlines the antioxidant and toxic activity, total phenol, flavonoid and tannin content of Digitalis ferruginea?s extracts in addition to evaluating its proximate parameters and mineral elements. Successive extraction was made using different solvents (ethanol, acetone, water). Total phenol content was determined by the Folin-Ciocalteu?s reagent method and flavonoid was determined by the aluminum chloride colorimetric method. The antioxidant activities were investigated using different assays. The phenolics were determined using HPLC. In addition an evaluation was made of the proximate parameters and mineral elements. The radical scavenging capacities were highest in the water extract. The same extract was effective in total antioxidant activities (?-carotene, 83.75%). The acetone extract demonstrated stronger reducing power and phosphomolybdenum antioxidant activity with 0.52 mg/mL and, 107.43 ?g/mg, respectively. The HPLC results determined major phenolics: rutin and ferulic acid. This plant also have rich in polyphenolic content together with toxic activity and possesses nutrients and mineral elements. As well as demonstrating the good antioxidant activity of D. ferruginea this study suggest that the plant could be of particular interest from a practical perspective, as it is a significant source of potential natural antioxidants that can be used for the prevention of a range of diseases.

Kaynak

Food Science and Technology

Cilt

41

Sayı

2

Bağlantı

http://doi.org/10.1590/fst.08620
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9227

Koleksiyonlar

  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Koleksiyonu [125]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.