• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Eğitim ve Araştırma Hastanesi Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Eğitim ve Araştırma Hastanesi Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The relationship between food addiction with psychiatric symptoms and personality traits in university students

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (153.8Kb)

Tarih

2021

Yazar

Kıcalı, Güneş Devrim
Uygur, Ömer Faruk
Kandeğer, Ali
Güler, Özkan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

KICALI Güneş Devrim,UYGUR Ömer Faruk,KANDEĞER Ali,GÜLER Özkan The relationship between food addiction with psychiatric symptoms and personality traits in university students. Düşünen Adam - Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi, vol.34, no.2, 2021, ss.181 - 188. Doi: 10.14744/DAJPNS.2021.00136

Özet

Objective: Food addiction is a behavioral addiction that presents with addictive behavioral changes toward high sugar, high fat, and highly palatable foods. This study aims to determine the relationship between food addiction with personality traits, personal habits, and psychiatric symptomatology. Method: In a cross-sectional design study, the participation of 1500 students studying in Konya Selçuk University Central Campus was planned. A sociodemographic data form, Yale Food Addiction Scale (YFAS), Symptom Checklist-90 (SCL-90), and Eysenck’s Personality Inventory (EPI) were used for assessment. Results: A total of 1418 forms were included in the statistical analysis. Food addiction prevalence was 11.4% in the study group. The mean YFAS score for total sample was 3.2, whereas it was 3.0 for non-food addicts, and 4.7 for food addicts. According to the logistic regression analysis, there were positive correlations between food addiction and body mass index, social media consumption over 5 hours, psychoticism subscale of EPI, interpersonal relations subscale of SCL-90. Also, there was a positive correlation with irregular eating, skipping meals, the number of snacks, eating time (<10 min and >30 min) and eating alone. All sub-scores for SCL-90 strongly differed between food addicts and non-addicts. Psychoticism and neuroticism scores were positively correlated with food addiction. Conclusion: Our study demonstrated that food addiction is associated with some personality traits, personal habits, and psychiatric symptoms in a large university sample.

Kaynak

Düşünen Adam - Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi

Cilt

34

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.14744/DAJPNS.2021.00136
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9995

Koleksiyonlar

  • Eğitim ve Araştırma Hastanesi Koleksiyonu [215]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [3005]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.