Gıda Patojenlerine Karşı Cardopatium corymbosum L.’ nin Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi
Abstract
Gıda bozan patojenler insan sağlığını tehdit eder. Bu çalışmada Türkiye’ de “kurtludiken” olarak bilinen bitkinin biyolojik aktivitesi çalışılmış ve literatüre katkı sağlanmıştır. Muğla bölgesinden Cardopatium corymbosum L. antimikrobiyal ve antioksidan aktivite çalışmaları için toplanmıştır. Antimikrobiyal aktivite çalışmaları disk difüzyon metodu ile yapılmıştır. Toplam 8 mikroorganizma bu çalışmada kullanılmıştır, bunların biri maya diğerleri bakteridir. 2,2?-azinobis-(3- etilbenzotiazolin-6-sulfonik asit) (ABTS•+) enzimatik olmayan antioksidan aktivite denemeleri için kullanılmıştır. Cardopatium corymbosum’ un biyolojik aktiviteleri hakkında çok az çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı Cardopatium corymbosum’ un gıda patojenlerine karşı antimikrobiyal ve antioksidan etkilerini belirlemektir. Bitkinin radikal süpürme yüzdesi 13 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, Cardopatium corymbosum antimikrobiyal ve antioksidan kapasitelere sahiptir. Food spoilage pathogens threaten to human health. In this work was studied biological activity of plant known as the “kurtludiken” in Turkey and it is contributed to the literature. Cardopatium corymbosum L. from Mugla region were collected for antimicrobial and antioxidant activity studies. The antimicrobial activity studies were done by disc diffusion method. A total of 8 microorganisms were used at this study, one of them is yeast and the others are bacteria. The 2,2?-azinobis-(3 ethyl benzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS•+) was used for non-enzymatic antioxidant activity experiments. There are few studies on the biological activities of Cardopatium corymbosum. The aim of this study is to determine the antimicrobial and antioxidant effects of Cardopatium corymbosum against food pathogens. The radical scavenging percentage of plant was found to be 13%. As a result, Cardopatium corymbosum have antimicrobial and antioxidant capacities.
Source
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisiVolume
7Issue
sp1URI
https://doi.org/10.24925/turjaf.v7isp1.167-172.2826https://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpjek56ZzFOUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12809/8071