• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Kimya Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Kimya Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Chemical Composition and Antioxidant Activity of Essential Oil from Daucus reboudii Coss., an Endemic Plant of Algeria

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (1.052Mb)

Tarih

2021

Yazar

Smaili, Tahar
Bendif, Hamdi
Öztürk, Mehmet
Flamini, Guido
Peron, Gregorio

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Smaili, T.; Bendif, H.; Öztürk, M.; Flamini, G.; Peron, G. Chemical Composition and Antioxidant Activity of Essential Oil from Daucus reboudii Coss., an Endemic Plant of Algeria. Appl. Sci. 2021, 11, 1843. https://doi.org/ 10.3390/app11041843

Özet

Plants of the Daucus genus (Apiaceae) are used worldwide as traditional medicines or culinary ingredients. In this work, in order to explore a new chemotype, the essential oil obtained from the aerial parts of Daucus reboudii Coss., collected from the National Park of Gouraya (Bejaïa, Algeria), was analyzed by GC-MS. Twenty-eight compounds were identified, accounting for 96.6% of the total oil. (E)-anethol was the main constituent (59.4%), followed by estragol (21.2%) and dodecanal (4.4%). (E)-anethol is an uncommon constituent of Daucus genus, hence it could be considered as a marker that contributes to differentiating D. reboudii from other species. Metal chelating, ABTS•+ and DPPH• assays were performed to determine the antioxidant activity. The highest activity was revealed by the DPPH• method, where D. reboudii essential oil showed a significantly higher activity compared to the reference standard BHT at doses of 50 and 100 µg/mL. Results suggest that the essential oil from D. reboudii could have a potential use in the food industry as food preservative. Nevertheless, further studies are needed to assess its applicability, and to elucidate also the composition of non-volatile compounds of this plant.

Kaynak

Applied Sciences (Switzerland)

Cilt

11

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.3390/app11041843
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9034

Koleksiyonlar

  • Kimya Bölümü Koleksiyonu [352]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.