Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAtasoy, Muhammet
dc.contributor.authorYıldız, Dilek
dc.date.accessioned2022-09-01T13:22:45Z
dc.date.available2022-09-01T13:22:45Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationATASOY Muhammet,YILDIZ Dilek EVALUATION OF TRACE METAL CONTENTS IN MUSHROOM SAMPLES FROM AZDAVAY DISTRICT, KASTAMONU, TURKEY. Mugla Journal of Science and Technology 8, no.1 (2022): 76 - 80. 10.22531/muglajsci.1115724en_US
dc.identifier.issn2149-3596
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/10257
dc.description.abstractMantarlar, önemli bir amino asit, protein ve lif kaynağı oldukları için popüler bir besindir, ancak substrattan metal biriktirme kapasiteleri yüksektir. Bu çalışmada Kastamonu Bölgesi, Azdavay'da orijinal olarak bulunan 21 mantar türünün 5 eser metal (Fe, Cr, Zn, Pb, Se) içeriği atomik absorpsiyon spektroskopisi ile analiz edilmiştir. Çalışılan mantar numunelerindeki eser metal içerik aralıkları demir için 4.6–3478.7 mg kg-1, krom için 5.1–19.9 mg kg-1, çinko için 10.4– 138.6 mg kg-1, kuşun için 5.8–28.0 mg kg-1 ve selenyum için 0.65–1.47 mg kg-1 olarak tespit edilmiştir. Bağıl standart sapma %10’nun altında bulunmuştur. Yöntemin doğruluğu sertifikalı referans malzemeler (BCR 191 Brown bread, ERM-BD 151 Skimmed milk powder) ile kontrol edilmiştir.en_US
dc.description.abstractMushrooms are a popular food because they are an important source of essential amino acids, proteins and dietary fibers, but they have a great capacity to accumulate metals from substrate. Due to this reason, the content of 5 trace metals (Fe, Cr, Zn, Pb, Se) of fruit bodies of 21 fungi species originally found in Azdavay, Kastamonu Region, Turkey were analyzed by atomic absorption spectroscopy. The contents of investigated trace metals in mushroom samples were found to be in the range of 4.6–3478.7 mg kg-1 for Fe, 5.1–19.9 mg kg-1 for Cr, 10.4–138.6 mg kg-1 for Zn, 5.8–28.0 mg kg-1 for Pb and 0.65–1.47 mg kg-1 for Se. The relative standard deviations (R.S.D.) were found below 10%. The accuracy of procedure was confirmed by CRMs (BCR 191 Brown bread, ERM-BD 151 Skimmed milk powder).en_US
dc.item-language.isoengen_US
dc.publisherMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.22531/muglajsci.1115724en_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAzdavayen_US
dc.subjectMantaren_US
dc.subjectEser metalen_US
dc.subjectAzdavayen_US
dc.subjectMushroomen_US
dc.subjectTrace metalsen_US
dc.titleEVALUATION OF TRACE METAL CONTENTS IN MUSHROOM SAMPLES FROM AZDAVAY DISTRICT, KASTAMONU, TURKEYen_US
dc.item-title.alternativeAZDAVAY (KASTAMONU, TURKEY) YÖRESİ MANTARLARI ESER METAL İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Muğla Meslek Yüksekokulu, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4312-1876en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-3341-8107en_US
dc.contributor.institutionauthorAtasoy, Muhammet
dc.contributor.institutionauthorYıldız, Dilek
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage76en_US
dc.identifier.endpage80en_US
dc.relation.journalMugla Journal of Science and Technologyen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster