• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Investigation of antioxidant properties, essential oil, and fatty acid composition of Onobrychisarmena Boiss. & Huet

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (166.6Kb)

Tarih

2022

Yazar

Karataş, Şükrü
Aktümsek, Abdurrahman
Uysal, Şengül

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

KARATAS SUKRU,AKTÜMSEK Abdurrahman,UYSAL Sengul Investigation of antioxidant properties, essential oil, and fatty acid composition of Onobrychisarmena Boiss. & Huet. Istanbul Journal of Pharmacy 52, no.2 (2022): 165 - 173. 10.26650/IstanbulJPharm.2022.896269

Özet

Background and Aims: In this study, Onobrcyhis armena BOISS. & HUET was screened for its antioxidant potential, fatty acids and volatile compounds. Methods: Antioxidant activities of different extracts (ethylacetate, methanol and water) were measured using the phosphomolybdenum assay, free radical scavenging assay, β-carotene/linoleic acid method, and ferric and cupric reducing power assay. Total phenolic and flavonoid contents were also calculated spectrophotometrically. Results: GC analysis revealed that the oil was dominated by palmitic (22.67%) and linoleic (15.09%) acids. Unsaturated acids levels were higher than saturated fatty acids. The essential oil was analyzed by GC-MS system and twenty-two volatile compounds were identified. The identified major components were n–hexadecanoic acid, 9-12 octadecanoic acid, tetradecanoic acid and hexahydro farnesyl acetone. Conclusion: The results of this study show that O. armena can be used as an easily accessible source of natural antioxidants and unsaturated fatty acids in food and pharmaceutical industries.

Kaynak

Istanbul Journal of Pharmacy

Cilt

52

Sayı

2

Bağlantı

https://cdn.istanbul.edu.tr/file/JTA6CLJ8T5/01866EE20A3C426488C2BA3EBB42005B
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10393

Koleksiyonlar

  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu [25]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.