• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu
  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu
  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Synthesis of cross-linked diazaborine-based polymeric microparticles with antiquorum sensing, anti-swarming, antimicrobial, and antibiofilm properties

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (3.138Mb)

Tarih

2023

Yazar

Tamfu, Alfred Ngenge
Koçak, Gökhan
Ceylan, Özgür
Çıtak, Funda
Bütün, vural
Çiçek, Hüseyin

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Tamfu, A. N., Kocak, G., Ceylan, O., Valentine, F., Bütün, V., Çiçek, H., J. Appl. Polym. Sci. 2023, e53631. https://doi.org/10.1002/app.53631

Özet

Transmission of infectious diseases and resistance by microorganisms is a global health threat. Antimicrobial polymers are increasingly being developed as biocides with greater applications than traditional antibiotics. In this study, 3-(potassiumsulfonyl)propyl methacrylate (SPMA) monomer, ethylene glycol dimethacrylate cross-linker and ammonium persulfate initiator were reacted to yield poly[3-(potassiumsulfonyl)propyl methacrylate] microgels (PSPMA). Surface modification of PSPMA with thionyl chloride yielded poly[3-(chlorosulfonyl)propyl methacrylate microparticle] (PSPMA-Cl) which was reacted with hydrazinehydrate to obtain poly[3-(hydrazinylsulfonyl)propyl methacrylate] microparticles (PSPMA-NH2). Finally, 2-formyl benzeneboronic acid was added to give the final product poly[3-((1-hydroxybenzo(d)(1,2,3)diazaborinin-2(1H)-yl)sulfonyl)propyl methacrylate] (PSPMA-DAZ) microparticles. The modified microparticles were characterized using attenuated total reflectance-Fourier transform infrared spectroscopy, thermogravimetric analysis, scanning electron microscopy and energy-dispersive x-ray analyses. The polymeric microparticles showed good antibiofilm activity against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli ATCC 25922, Candida albicans ATCC 10239 and Candida tropicalis ATCC 13803 while low to moderate biofilm inhibitions were observed against Listeria monocytogenes ATCC 7644, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Salmonella typhi ATCC 14028. Surface group modification from PSPMA, PSPMA-Cl, PSPMA-NH2 to PSPMA-DAZ increased violacein inhibition, quorum-sensing inhibition and antimicrobial activity but reduced swarming. These polymer microparticles can be used to reduce spread of microbial infections and resistance

Kaynak

Journal of Applied Polymer Science

Bağlantı

https://doi.org/10.1002/app.53631
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10514

Koleksiyonlar

  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu [33]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.