Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaltacı, Furkan
dc.contributor.authorYıldız, Ali
dc.date.accessioned2023-04-13T12:50:24Z
dc.date.available2023-04-13T12:50:24Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationBALTACI Furkan,YILDIZ Ali Restoran İşletmecilerinin Hayalet Mutfak Girişimine Yönelik Bakış Açılarının Belirlenmesi: Gaziantep İlinde Nitel Bir Uygulama. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22, no.1 (2023): 350 - 371. 10.21547/jss.1190251en_US
dc.identifier.issn1303-0094 / 2149-5459
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/10652
dc.description.abstractBu çalışma yeni bir fenomen olarak yükselişini sürdüren hayalet mutfak girişimini restoran işletmesi sahipleri ve yöneticilerinin bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda 2015 yılında UNESCO tarafından yaratıcı şehirler ağına dâhil edilen Gaziantep ili araştırmanın evreni olarak belirlenmiştir. Destinasyonda faaliyet gösteren turizm işletme belgeli 23 restoran işletmesinden çalışmaya katılmayı kabul eden 18’i araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. İşletme sahibi ve yöneticileri ile 6 açık uçlu soru üzerinden derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar, hayalet mutfağın fiziki alandan bağımsız olmasının otantiklik ve üretici-tüketici iletişimi açısından önemli zayıflıklar içerdiğini göstermiştir. Bir diğer zayıflık ise tüm sürece ilişkin kalite algısının zamanında ve eksiksiz teslimat üzerinde şekillenmesidir. Tüketiciye ulaşım, reklam, kurumsallaşma motivasyonu ve fiziki yatırım maliyeti avantajı ise sistemin güçlü yanları olarak değerlendirilmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study aims to evaluate the ghost kitchen initiative, which continues to rise as a new phenomenon, from the perspective of restaurant business owners and managers. In this context, Gaziantep province, which was included in the creative cities network by UNESCO in 2015, was determined as the universe of the research. Of the 23 restaurant businesses operating in the destination with tourism operation certificate, 18 accepted to participate in the study and formed the sample of the research. In-depth interviews were conducted with the owners and managers of the business on 6 open-ended questions. The results obtained in the study showed that the fact that the ghost kitchen is independent from the physical space contains important weaknesses in terms of authenticity and producer-consumer communication. Another weakness is that the perception of quality regarding the whole process is shaped on timely and complete delivery. Access to the consumer, advertising, motivation for institutionalization and the advantage of physical investment are considered as the strengths of the system.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.publisherGaziantep Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.21547/jss.1190251en_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHayalet mutfaken_US
dc.subjectGirişimciliken_US
dc.subjectTüketici davranışlarıen_US
dc.subjectUNESCOen_US
dc.subjectRestoran işletmelerien_US
dc.titleRestoran İşletmecilerinin Hayalet Mutfak Girişimine Yönelik Bakış Açılarının Belirlenmesi: Gaziantep İlinde Nitel Bir Uygulamaen_US
dc.item-title.alternativeDetermining the Perspectives of Restaurant Owners Towards the Ghost Kitchen Initiative: A Qualitative Research in Gaziantepen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Seydi Kemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0001-7670-5320en_US
dc.contributor.institutionauthorYıldız, Ali
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage350en_US
dc.identifier.endpage371en_US
dc.relation.journalGaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster