• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Critical temperatures and aerobic metabolism in post-larvae of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei (Boone, 1931)

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (845.5Kb)

Tarih

2023

Yazar

Topuz, Mustafa
Kır, Mehmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Topuz, M., Kır, M. Critical temperatures and aerobic metabolism in post-larvae of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei (Boone, 1931). J Comp Physiol B (2023). https://doi.org/10.1007/s00360-023-01522-4

Özet

Increasing water temperature because of climate change decreases the oxygen concentration while increasing the oxygen requirement of species in aquatic environments. Temperature is one of the most important environmental factors affecting the physiological functions of organisms, especially poikilothermic animals, such as shrimp at all levels. In intensive shrimp culture, it is of great importance to know the tolerable temperature range of cultured species and their metabolism since this affects the physiological condition. In this study, critical temperatures (CTM: CTmin and CTmax) of Pacific white shrimp, Litopenaeus vannamei, post-larvae (PL), were determined at different acclimation temperatures of 15, 20, 25, and 30 °C. Lower and upper incipient lethal temperatures (ILT: LILT and UILT) were also calculated for the PL. The thermal windows of the PL were developed using the CTM and ILT values. The standard metabolic rate (SMR) of the PL was determined based on the oxygen consumption rate (OCR) at the different acclimation temperatures mentioned above. The acclimation temperature had a subsequent effect on the thermal tolerance and SMR of the PL (P < 0.01). The PLs of Pacific white shrimp have high thermal tolerance and can survive at extreme temperatures (CTmin and CTmax: 8.2–43.8 °C) with their large dynamic and static thermal window areas of 1128 and 931 °C2, respectively. The optimal temperature range for Pacific white shrimp PLs is the 25–30 °C range, where a decrease in SMR is determined with increasing temperature. The result of this study reveals that a range of 25–30 °C is optimal for effective PL culture of Pacific white shrimp

Kaynak

Journal of Comparative Physiology B: Biochemical, Systemic, and Environmental Physiology

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s00360-023-01522-4
https://hdl.handle.net/20.500.12809/11046

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2082]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu [72]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.