• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

FOMITOPSIS PINICOLA IN HEALTHFUL DIETARY APPROACH AND THEIR THERAPEUTIC POTENTIALS

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (242.9Kb)

Tarih

2017

Yazar

Sevindik, M.
Akgül, H.
Akata, I.
Allı, Hakan
Selamoğlu, Z.
Article has an altmetric score of 3

See more details

Referenced in 2 Wikipedia pages
9 readers on Mendeley

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Certain macrofungi species have been used for medical purposes and as nutrients since the old times. The present study aims to determine and compare total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), oxidative stress index (OSI) values, and Fe, Zn, Cu, Pb, and Ni levels in Fomitopsis pinicola (Sw.) P. Karst samples gathered in Balikesir province Kazdagi National Park and Yalova province Einarcik Hasan Baba Woods in Turkey. TAS, TOS, and OSI values of mushroom samples were measured with Rel Assay kits. Mushroom heavy metal content was determined using an atomic absorption spectrophotometer and wet decomposition procedure. In the samples collected from Einarcik district, OSI values were 0.99 +/- 0.03, while in the samples collected from Kazdagi National Park, OSI values were 0.13 +/- 0.01. Fe content in the samples collected from Cinarcik district were 265.9 +/- 70.5 ppm, while Fe content in the samples collected from Kazdagi National Park were 31.31 +/- 1.43 ppm. As a result, it is considered that the mushrooms could be used as antioxidant source. Furthermore, it could be argued that as a result of the increase in heavy metal levels, the production of oxidants increases in living organisms, which in turn increases the oxidative stress index.

Kaynak

Acta Alimentaria

Cilt

46

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.1556/066.2017.46.4.9
https://hdl.handle.net/20.500.12809/1771

Koleksiyonlar

  • Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [278]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.