• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effects of walnut supplementation on hippocampal NMDA receptor subunits NR2A and NR2B of rats

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (303.7Kb)

Tarih

2017

Yazar

Hiçyılmaz, Hicran
Vural, Hüseyin
Delibaş, Namik
Sütçü, Recep
Gültekin, Fatih
Yılmaz, Nigar

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Objectives: Walnuts contain numerous selected dietary factors that have an impact on brain functions, especially learning and memory formation in the hippocampus. Hippocampal N-methyl D-aspartate receptors (NMDARs) are involved in the formation of cognitive functions. In this study, we aimed to investigate the molecular effects of walnut supplementation on the hippocampal expressions of NMDARs involved in cognitive functions and lipid peroxidation levels in rats. Methods: The male Sprague-Dawley rats (6 months old, n = 24) were fed with a walnut-supplemented diet (6% walnut diet, n = 12) and a control diet (rat food, n = 12) as ad libitum for 8 weeks. At the end of this period, NMDAR subunits NR2A and NR2B in the hippocampi were assayed by western blotting. Lipid peroxidation levels were measured using the thiobarbituric acid. Results: The expression of NR2A and NR2B was elevated in the walnut-supplemented rats compared with the control group (P < 0.05). In addition, the levels of lipid peroxidation in the walnut-supplemented group were significantly decreased compared with the control group. Discussion: We suggested that walnut supplementation may have protective effects against the decline of cognitive functions by regulating NMDAR and lipid peroxidation levels in the hippocampus. The study provides evidence that selected dietary factors (polyunsaturated fatty acids, melatonin, vitamin E, and flavonoids) within walnut may help to trigger hippocampal neuronal signal transduction for the formation of learning and memory.

Kaynak

Nutritional Neuroscience

Cilt

20

Sayı

3

Bağlantı

https://doi.org/10.1179/1476830514Y.0000000166
https://hdl.handle.net/20.500.12809/2065

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2082]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Temel Tıp Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [193]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.