• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

OXIDATIVE STRESS AND ANTIOXIDATIVE MECHANISMS IN TOMATO (SOLANUM LYCOPERSICUM L.) PLANTS SPRAYED WITH DIFFERENT PESTICIDES

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (221.2Kb)

Tarih

2015

Yazar

Yıldıztekin, Mahmut
Kaya, Cengiz
Tuna, Atilla Levent
Ashraf, Muhammed

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

A glasshouse experiment was conducted to appraise the influence of exogenously applied pesticides such as abamectin, thiamethoxam, pyriproxyfen and acetamiprid on oxidative defence system and some key physiological attributes in tomato (Solanum lycopersicum L.). Each of these pesticides was applied in three doses (recommended dose, twice and three times higher than the recommended dose). Higher doses of pesticides sprayed to the plants resulted in marked increase in leaf free proline content and electrolyte leakage, but in a decrease in shoot dry matter, chl a, chl b and chl a+b in tomato plants as compared to those plants not sprayed with pesticides. These reductions were greater in tomato plants sprayed with highest doses of thiamethoxam (144 mg L-1), whereas the reverse was true for proline content and electrolyte leakage. The foliar application of pesticides at the highest levels caused enhanced accumulation of malondialdehyde (MDA) in most cases, and these being greater in treatment of foliar application of thiamethoxam at the highest level. The highest doses of pesticides promoted the activities of catalase (CAT), peroxidase (POD), and superoxide dismutase (SOD) in most cases. The results clearly indicate that application of pesticides at higher doses than recommended doses provoked both oxidative and antioxidative systems in tomato plants.

Kaynak

Pakistan Journal of Botany

Cilt

47

Sayı

2

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12809/3108

Koleksiyonlar

  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu [25]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.