Başlık için Turizm Fakültesi listeleme
Toplam kayıt 105, listelenen: 51-70
-
Küresel Bir Sorun “Gıda Atıkları”: Otel İşletmelerindeki Boyutları
(2018)Hem dünyada hem de ülkemizde her geçen gün önem kazanan konulardan biri gıda atıklarıdır. Oluşturduğu kirlilik, doğal kaynakların azalması, ekonomik ve toplumsal zararları göz önüne alındığında; gıda atıklarının etkin bir ... -
Linkages among business strategy, uncertainty and performance in the hospitality industry: Evidence from an emerging economy
(Elsevier Sci Ltd, 2013)This study investigates linkages among business strategy, environmental uncertainty, and performance in an emerging economy. The hotel sector in Turkey's hospitality industry is investigated. Generic strategies were ... -
Lipid-Protein Oxidation and In Vitro Digestibility of Fermented Turkey Sausages as Affected by Lipid Formulation
(WILEY, 2022)This research investigates the effects of using different lipid formulations (100% beef fat, 85% beef fat+15% olive oil, or 70% beef fat+30% olive oil) in fermented turkey sausages on protein-lipid oxidation, in vitro ... -
Management of the change process in hotel companies: An investigation at unit level
(Elsevier Ltd, 1998)The management of change has become an organisational necessity in the 1990s and will continue to be a major factor in the management of hotel companies in the future. This article investigates and evaluates management of ... -
Marketing Innovations for Sustainable Destinations
(Wiley-Blackwell, 2011) -
Measurement of destination brand bias using a quasi-experimental design
(Elsevier Sci Ltd, 2007)Image of a country as tourism destination brand can involve a biased or distorted view that is different from its objective reality. Although several destination image studies make references to negative destination images ... -
Measuring comparative performance of vacation destinations: Using tourists' self-reported judgements as an alternative approach
(Cabi Publishing-C A B Int, 2004)This study was designed to test, the use of a practical approach developed: (i) to measure external performance of two international tourist destinations (Turkey and Mallorca); and (ii) to investigate their competitive ... -
MUĞLA GASTRONOMİ HARİTASI
(Eskişehir Osmangazi University, 2022)Dünya’da en çok tercih edilen on ülke arasında yer alan Türkiye, genel anlamda deniz-kum-güneş üçlüsü için ziyaret edilmekle birlikte kültür turizmi için de hayli talep görmektedir. Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen ... -
Multi-item unidimensional measurement scale construct: Perceived hygiene development (pHd)
(John Wiley and Sons Inc, 2023)The recent COVID-19 pandemic experience intensified the significance of hygiene in the service industry. It is crucial to measure how service practice adaptations and technology adoptions in servicescapes have been perceived ... -
Mutfakta Kadının Rolü ve Yenilikçi Yaklaşımına Yönelik Muğla İl Merkezinde Bir Araştırma
(2018)Bu çalışmanın ana amacı, kadınların mutfakta ne derece yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşım tarzı içerisinde olduklarının belirlenmesidir. Ayrıca kadınların mutfaktaki rol ve sorumluluklarına ilişkin algıları ile erkeklerden ... -
Otantik Liderlik Bireysel Kariyer Planlaması Üzerinde Etkili Midir?
(2018)Bu araştırma, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerinin bireysel kariyer planlamaları ile hocalarının otantik liderlik derecesinin ilişkisini ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanmıştır. Nicel yöntemle ... -
Otel Çalışanlarında Algılanan Örgütsel Destek, İş Yeri Yalnızlığı ve İş Tatmini İlişkisi
(Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 2020)Günümüzde işletmelerde algılanan örgütsel destek ve iş tatminin sağlanması kadar iş yeri yalnızlığının en aza indirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple bu araştırmada Muğla’da faaliyet gösteren ve her şey dâhil ... -
Otel İşletmelerinde Cameron-Quinn Örgüt Kültürü Tiplerinin Yenilikçiliğe Etkisi
(2018)Turizm sektörü içerisinde yer alan otel işletmeleri hem yerel hem de küresel olarak yoğun bir rekabet ortamında varlıklarının devam ettirmeye çalışan işletmelerdir. Bu yoğun rekabet içerisinde otel işletmelerinin başarısını ... -
Örgütsel çatışma yönetiminde duygusal zekanın etkisi: Konaklama işletmelerinde işgörenlerin algılamaları üzerine bir araştırma
(2010)Bu çalışmanın amacı konaklama işletmelerinde örgütsel çatışma yönetiminde yöneticilerin duygusal zeka yetenek ve yeterliliklerinin kullanılması ve bunların işgörenler tarafından algılanmasına yönelik değerlendirmelerin ... -
Örgütsel sapma davranışının kontrolünde duygusal zekânın rolü: Konaklama işletmelerinde bir araştırma
(2010)Bu çalışmanın amacı, konaklama işletmelerinde duygusal zeka yetenek ve yeterliliklerinin örgütsel sapma davranışlarının kontrolündeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, Muğla Bölgesinde beş yıldızlı otellerde 289 ... -
Panel cointegration analysis of relationship between international trade and tourism: Case of Turkey and silk road countries
(Elsevier, 2019)Tourism development has been examined from various aspects and studies examining relations between tourism and other sectors are increasing. This study tests the relationship between the incoming tourists and volumes of ... -
Paternalistic Leadership and Organizational Identification: The Mediating Role of Forgiveness Climate
(Routledge, 2020)This study aimed to investigate the relationships among paternalistic leadership, forgiveness climate and organizational identification. A survey questionnaire was used to collect data from different level managers and ... -
Paylaşım Ekonomisi ve Turizm Endüstrisine Yansımaları
(2018)Dünya genelindeki teknolojik gelişmeler ve kıt kaynakların farkındalığı sonucu sürdürülebilirlik anlayışını benimseme yeni bir ekonomik oluşuma sahne olmaktadır. Bu ekonomik oluşumun temelinde yüzyıllardır süregelen paylaşım ... -
A Practical Framework for Destination Branding
(Emerald Group Publishing Ltd, 2009)Despite the recent academic attention to branding, there seems to be no clear path for authorities to follow in establishing their destinations as distinctive and strategic brands. The purpose of this chapter is to provide ... -
Rankings of Tourism and Hospitality Departments: A Case of Turkey
(Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2007)Although there has been a long tradition of ranking departments on the basis of research productivity, this phenomenon is relatively new in tourism research. This paper develops a conceptualized ranking scheme of academic ...