• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Heavy metal levels in two fish species Leuciscus cephalus and Lepomis gibbosus

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full Text (156.8Kb)

Tarih

2007

Yazar

Yılmaz, Fevzi
Özdemir, Nedim
Demirak, Ahmet
Tuna, A. Levent

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The concentrations of heavy metals (Cd, Co, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn) were measured in muscle, gill and liver of two fish species (Leuciscus cephalus and Lepomis gibbosus) caught from Saricay, South-West Anatolia. Levels of metals varied depending on different tissues in species. The mean concentrations (mu g g(-1) wet weight) of heavy metals in tissues of Leucis cephalus were as follows: Cd: 0.010-0.084, Co: nd-0.131, Cu: 0.193-2.611, Fe: 4.240-172.000, Mn: 0.112-24.230, Pb: 0.068-0.874, Zn: 6.350-28.550, and in tissues of Lepomis gibbosus were as follows; Cd: 0.008-0.082, Cu: nd-0.233, Cu: 0.065-4.360, Fe: 11.200-125.000, Mn: nd-12.434, Pb: 0.070-0.920, Zn: 6.5401-6.064. Ni was not determined in all organs studied. The results show that the metal accumulation in tissues of the both Leuciscus cephalus and Lepomis gibbosus indicates a similar variation between two stations, one of which is located (Saricay-II) after waste water discharging point and the other one (Saricay-I) before. Therefore, we conclude that there is no heavy metal adding source in Saricay-II. In general, the differences between the mean metal concentrations of tissues of two fish species were statistically significant (p < 0.05) for most of the measured metals. The concentrations are below the limits for fish proposed by FAO/WHO, EU and Turkish Food Codes and safe within the limits for human consumption in the edible parts of fish species in the region. The results obtained in this study were compared with those reported in earlier studies. (c) 2005 Published by Elsevier Ltd.

Kaynak

Food Chemistry

Cilt

100

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.020
https://hdl.handle.net/20.500.12809/5136

Koleksiyonlar

  • Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [278]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.