• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Agronomical and chemical characterization of spearmint (Mentha spicata L.) originating in Turkey

Tarih

2004

Yazar

Telci, I
Sahbaz, N
Yilmaz, G
Tugay, ME

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Telci, Isa (Gaziosmanpasa University, Agriculture Faculty, Field Crops Department, 60214 Tokat, Turkey; email itelci@gop.edu.tr), Nermin (Incekara) Sahbaz (Mugla University, MYO Milas, Mugla, Turkey), Gungor Yilmaz (Gaziosmanpasa University, Agriculture Faculty, Field Crops Department, 60214 Tokat, Turkey), and Mehmet E. Tugay (Akdeniz University, Agriculture Faculty, Field Crops Department, Antalya, Turkey). AGRONOMICAL AND CHEMICAL CHARACTERIZATION OF SPEARMINT (MENTHA SPICATA L.) ORIGINATING IN TURKEY. Economic Botany 58(4):721-728, 2004. The essential oil properties of spearmint (Mentha spicata L), one of the most important spice plants, were studied and the essential oil components determined using gas chromatography. The essential oil content of wild-grown spearmint in the region was found to range from 1.00% to 2.00%, and two chemotypes were identified, one high in carvone (49.53-80.65%) and the other in pulegone (44.9-49.23%). Agronomic and essential oil properties of cultivated landraces of M. spicata were also investigated under field conditions during the 1999 vegetation period. The examined spearmint landraces showed a great variabilily for each character studied, including yield and essential oil components. The crop was harvested twice during the vegetation period, and the essential oil content of the landraces varied from 0.90 to 2.70% in the first harvest and from 1.00 to 3.00% in the second one. Carvone was constantly present as the predominant essential oil in landraces, except for one sample, which was high in linalool (82.80%). Superior landraces with carvone contents were discovered; their maximum content reached 79.70% in the first cutting and 82.97% at the second cutting. The superior landraces were assayed for future improvement studies.

Kaynak

Economic Botany

Cilt

58

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.1663/0013-0001(2004)058[0721:AACCOS]2.0.CO;2
https://hdl.handle.net/20.500.12809/5331

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.