Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAygün, Özcan
dc.date.accessioned2020-11-20T16:45:34Z
dc.date.available2020-11-20T16:45:34Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn0377-9777
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5505/TurkHijyen.2018.02223
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/5450
dc.description.abstractObjective: Genetically Modified (GM) products have been subject to a variety of controversies and conflicts in recent years both in the world and in Turkey. Today, the production and use of GM crops is increasing year by year and the discussions about these products are still going on. This study was conducted to determine the attitudes of the farmers in the Imamoglu in Adana province and village of Koçyurdu Osmaniye province according to the information and information about the genetically modified seeds. Methods: The sample was selected as 423 samples from Adana Imamoglu district and 297 samples from Osmaniye Koçyurdu village of the cross-sectional type. The ethics committee was approved before the investigation and verbal approval was given to those who participated in the research. In the study, the data were collected by a questionnaire consisting of 20 questions. Number and percentage values were used in descriptive tables in the research and chi-square test was used to measure the attitudes of the farmers according to various variables. The level of statistical significance of the study was accepted as p < 0.05. Results: 58.9% of the participants approved the change of the genetic structure of the seeds, 48.9% said that the uncontrolled use was harmful, 42.5% approved the use of new technology instead of agricultural drugs, 46.7% thought harmful to health, 24.2%. It was determined that 47.5% of the farmers did not mind consuming tomatoes with a risk of GM products, 48.3% were uncomfortable with GM crops, and 34.7% wanted to label them with GM products, while consuming the crop GM products risk. There was no statistically significant difference between the attitudes and practices of the GM products according to the gender of the participants (p > 0.05). However, it was determined that there was a statistically significant difference between age and education levels and attitudes and practices of farmers with GM products (p < 0.05). Conclusion: As a result of the study, it was determined that there was no negative view on the attitudes of the participants regarding the use, consumption and possible damage of these products with GM crops in agriculture. In the study, it was determined that most of the participants aged 26 years and above, those with education level high school and above, had negative views on GM crops. In the light of the results, it should be informed in order to raise awareness of GM crops and their effects on young farmers, especially in the low education level. It is also recommended that these farmers establish a system to advise on the selection process of their crops to the land. © 2018, Refik Saydam National Public Health Agency (RSNPHA).en_US
dc.description.abstractAmaç: Genetiği Değiştirilmiş (GD) ürünler son yıllarda hem dünyada, hem de Türkiye’de çeşitli tartışmaları ve uyuşmazlıkları içinde barındıran bir konudur. Günümüzde GD ürünlerin üretimi ve kullanımı yıldan yıla artış göstermekte ve bu ürünlerle ilgili tartışmalar da hâlâ devam etmektedir. Bu çalışma, Adana İli İmamoğlu ilçesi ve Osmaniye İli Koçyurdu Köyünde bulunan çiftçilerin GD tohumlar hakkındaki bilgileri ve bilgilerine göre tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel tipteki çalışmaya, Adana İmamoğlu İlçesinden 423, Osmaniye Koçyurdu köyünden 297 kişi örneklem olarak seçilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce etik kurul onayı ve çalışmaya katılan kişilerden sözel onam alınmıştır. Çalışmadaki veriler 20 sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Çalışmada, tanımlayıcı tablolarda sayı ve yüzde değerleri, çeşitli değişkenlere göre çiftçilerin tutumlarını ölçmek için ise ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %58,9’unun tohumların genetik yapısının değişmesine onay verdiği, %48,9’unun kontrolsüz kullanımının zararlı olduğunu söylediği, %42,5’inin tarım ilaçları yerine yeni teknoloji kullanımına onay verdiği, %46,7’sinin sağlığa zararlı olduğunu düşündüğü, %24,2’sinin GD ürün riski olan ekmeği tüketmede, %47,5’inin GD ürün riski olan domatesi tüketmede sakınca görmediği, %48,3’ünün GD ürünlerden rahatsızlık duyduğu ve %34,7’sinin GD ürünlerde etiket olmasını istediği belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyetlerine göre GD ürünlerle ilgili tutum ve uygulamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Ancak, yaş ve eğitim düzeyleri ile çiftçilerin GD ürünlerle ilgili tutum ve uygulamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda, katılımcıların GD ürünlerin tarımda kullanımı, tüketilmesi ve olası zararları/riskleri ile ilgili tutumlarında da olumsuz bakış açılarının olmadığı saptanmıştır. Çalışmada, 26 yaş ve üzerindeki, eğitim düzeyi lise ve üzeri olan katılımcıların çoğunun GD ürünlere olumsuz baktığı tespit edilmiştir. Sonuçlar ışığında, özellikle eğitim düzeyi düşük ve genç yaştaki çiftçilerin GD ürünler ve etkileri konularında farkındalıklarının artırılması için bilgilendirme yapılmalıdır. Ayrıca, bu çiftçilerin toprağa ekeceği ürünleri seçmeleri sürecinde danışmanlık yapacak bir sistemin oluşturulması önerilmektedir.
dc.item-language.isoturen_US
dc.publisherRefik Saydam National Public Health Agency (RSNPHA)en_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectGenetically Modified Fooden_US
dc.titleAdana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumlarıen_US
dc.item-title.alternativeKnowledge and attitudes of some farmers about genetically modified seeds in Adana provinceen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorAygün, Özcan
dc.identifier.doi10.5505/TurkHijyen.2018.02223
dc.identifier.volume75en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage153en_US
dc.identifier.endpage168en_US
dc.relation.journalTurk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster