Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYıldırım, Önder
dc.contributor.authorÇantaş, İbrahim Berat
dc.date.accessioned2021-03-19T12:37:02Z
dc.date.available2021-03-19T12:37:02Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationYıldırım, Ö. & Çantaş, İ.B. (2020). Deniz Levreği ve Çipura Yemlerinde Totoks Değerlerinin Zamana Bağlı Değişimi Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Çev. ve Hay. Dergisi, 5(2), 264-269en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.697666
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/9057
dc.description.abstractSu ürünleri yetiştiriciliğinde en önemli kriterlerin başında, yemden maksimum yararlanma ve yem masrafını minimize etme gelmektedir. Yemden yararlanmayı etkili kılacak en önemli faktörlerinden biri yem üretimi ve depolanma şartlarıdır. Yemin en uygun ortamda saklanarak olası oksidasyon gibi durumların önüne geçilmesi önemlidir. Yemlerde oksidasyon hesaplanırken totoks değeri kullanılmaktadır. Totoks değeri de ölçülen peroksit sayısı ve p-anisidin değerlerinin formülasyonda yerine konulmasıyla elde edilmektedir. Bu çalışmada, iki farklı depolama koşulunda +4 ºC ve oda sıcaklığında (+24 ⁰C). Deniz levreği ve çipura yemindeki totoks değeri 45 gün boyunca takip edilmesi ve balık için verilip verilmeyeceğinin tespiti amaçlanmıştır Başlangıçta, 24 ºC ve +4 ⁰C’de peroksit sayısı sırasıyla 5,94±0.40 ve 6,83±1.23; p-anisidin değerleri 6,21±0.22 ve 6,42±0.47; totoks değerleri ise 18,09±0.82 ve 20,08±2.98; 45. Gün sonunda ise 24 ºC ve +4 ºC’de peroksit sayısı sırasıyla 8,86±0.95 ve 4,91±0.17; p-anisidin değerleri 7,23±1.22 ve 8,08±1.23; totoks değerleri ise 24,94±1.30 ve 17,89±0.33 olarak tespit edilmiştir. Totoks değerinin sınır değer olarak kabul edilen 25’in üzerinde görülmesi bozulma göstergesi olarak kabul edilebilir. Sonuç olarak balık yemlerinde ilk 30 günlük sürede +24°C sıcaklıkta veya +4 ºC’de depolanması arasında oksidasyon açısından önemli bir fark olmadığı görülmüştür. Bununla beraber, 45 günlük depolamada +4°C’de saklanan yemlerde totoks değerlerinin daha az okside olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).en_US
dc.description.abstractThe most important factor in aquaculture is the maximum utilization of feed and also the minimum costs. Among the important factors on the utilization of feed is the production of feed processes and storage conditions. By ensuring that the feed is stored under the best conditions, it will be helped to prevent oxidation. The totox value is one of the values which express the calculated amount of oxidation in the feed. It could be obtained by substituting the measured peroxide amount and p-anisidine values in a formula. The aim of this study, to obtain the totox values in the feed of European sea bass and sea bream species. The feeds were stored under two different storage temperatures (at +4ºC and + 24ºC) for 45 days. In the beginning, the values of peroxides at 24 ºC and + 4ºC was obtained as 5.94 ± 0.40 and 6.83 ± 1.23, respectively; p-anisidine values were 6.21 ± 0.22 and 6.42 ± 0.47; totox values were 18.09 ± 0.82 and 20.08 ± 2.98. At the end of the storage days (45th day), the values of peroxides at 24ºC and + 4ºC was calculated as 8.86 ± 0.95 and 4.91 ± 0.17; p-anisidine values were 7.23 ± 1.22 and 8.08 ± 1.23; totox values were found to be 24.94 ± 1.30 and 17.89 ± 0.33. As a result, there was no statistically significant difference in totox values of feeds stored at different temperatures during the first 30 days. However, feeds stored at +4°C showed less totox values (p <0.05) compare to 24ºC at the end of the trial (45 days)en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.relation.isversionof10.35229/jaes.697666en_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalık yemien_US
dc.subjectPeroksit değerien_US
dc.subjectP-anisidin değerien_US
dc.subjectDeniz levreğien_US
dc.subjectÇipuraen_US
dc.titleDeniz Levreği ve Çipura Yemlerinde Totoks Değerlerinin Zamana Bağlı Değişimi Üzerine Bir Araştırmaen_US
dc.item-title.alternativeA Study on the Time-Dependent Change of Totox Values in Feeds of Marine Fishen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-2591-0310en_US
dc.contributor.institutionauthorYıldırım, Önder
dc.contributor.institutionauthorÇantaş, İbrahim Berat
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage264en_US
dc.identifier.endpage269en_US
dc.relation.journalJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster